Scheiwiller Svensson ritar ungdomsbostäder på Lidingö


2018-04-12

Scheiwiller Svensson är arkitekterna bakom U25 på Lidingö.
Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor
Scheiwiller Svensson är arkitekterna bakom U25 på Lidingö.

Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har i uppdrag av John Mattson att rita ett 70-tal lägenheter i Larsbergs centrum på Lidingö avsedda för ungdomar 18-25 år. Lägenheterna är hyresrätter.

I huset som kallas U25, kommer olika boendeformer att samsas. Från små singelettor och mindre tvåor till kollektivboenden för flera personer där kök och vardagsrum är gemensamma. Stor vikt läggs vid smarta planlösningar och hög boendekvalitet. Lägenheterna är kvadratiska och rymliga. Som kompensation istället för balkong har lägenheterna låga sittvänliga fönsternischer.

– Tanken bakom gestaltningen är att göra en nytolkning av 60-talsarkitekturen som idag karaktäriserar Larsberg. Miljön har varit en inspiration för det nya huset, som byggs i liknande stil med robusta beprövade lösningar och hållbara kvaliteter som tegelfasader. Ett uttryck som tydligt samspelar med områdets ursprungliga karaktär, säger Roger Spetz, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

Lidingö stad och John Mattson har tillsammans initierat projektet för att ge ungdomar förutsättningar till ett första boende. Planen är att projektet ska gå i snabb takt, tiden från idé till färdiga bostäder ska hållas nere till ett minimum.

Preliminär byggstart är i andra kvartalet 2018.



Källa: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor