LINK arkitektur och Fastighets AB 3Hus vinner markanvisningstävling på Råå, Helsingborg


2018-04-12

Kv Fregatten på Råå, Helsingborg.
Bild: LINK arkitektur
Kv Fregatten på Råå, Helsingborg.

LINK arkitektur har i samarbete med Fastighet AB 3Hus och deras systerbolag BAB Byggtjänst AB vunnit en markanvisningstävling för kvarteret Fregatten på Råå strax utanför Helsingborg. På det 16 000 kvm stora planområdet planeras det nu för ca 60 lägenheter, 14 radhus, butikslokal och orangeri.

– Tillsammans med LINK arkitektur har vi tagit fram ett helhetsförslag som kommer att göra Rååborna stolta och vi ser fram emot att göra Fregatten till ett av Råås mest attraktiva kvarter. Tillsammans med vårt systerbolag BAB Byggtjänst AB och dess produktionsresurser i ryggen, har vi ett stort kunnande och bred kompetens inom alla typer av bebyggelse, säger Christer Andersson, vd på Fastighets AB 3Hus.

Kvarteret Fregatten blir en ny del av Råå med närhet till grönområden, havet och en historisk bykärna. Det vinnande förslaget tar avstamp i områdets historia som fiskeläge och dess småskalighet med variationsrik bebyggelse. En tät, urban miljö med flerbostadshus föreslås längs Landskronavägen medan en mer småskalig radhusbebyggelse vänder sig mot grönområdet och Öresund. I det mest trafikexponerade läget, förstärks kvarteret med ett högre hus vars gatuplan är tänkt för kommersiell verksamhet.

– Vår ambition har varit att skapa byggnader som genom ett tydligt tema skapar en helhet men samtidigt tillåter variation för att ge liv åt kvarteret, säger Marius Lorentzen, uppdragsansvarig arkitekt på LINK arkitektur.

Det vinnande förslaget har utformats utifrån målsättningen att certifieras enligt kraven för Miljöbyggnad Silver. LINK arkitektur har bland annat tagit fram långsiktigt hållbara lösningar för att återvinna regnvatten. Detta för att säkra att bebyggelsen tar hänsyn till effekterna av framtida klimatpåverkan, med tanke på områdets närhet till vattendrag och förhållande till grundvattennivån.

Fakta Kv Fregatten
Plats: Råå, Helsingborg
Omfattning: Flerbostadshus ca 6 000 kvm, radhus ca 1 700 kvm, butikslokal och orangeri
Byggherre: Fastighets AB 3Hus
Arkitekt: LINK arkitektur




Källa: LINK arkitektur