Ny plan för klimatneutral byggbransch år 2045 överlämnad till regeringen


2018-04-30

Naturum Oset i Örebro. Klimatneutral arkitektur av White Arkitekter.
Bild: White Arkitekter
Naturum Oset i Örebro. Klimatneutral arkitektur av White Arkitekter.

Under onsdagen 25 april lämnades en ny färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor till 2045 över till regeringen. Bakom färdplanen står många av branschens nyckelaktörer, som enats kring strategier för att minimera klimatpåverkan. White arkitekter har varit en av de drivande aktörerna i arbetet.

Den nya färdplanen ska möta ambitionerna i Parisavtalet och Sveriges mål att vara ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Planen anger målsättningar för hur värdekedjan i bygg- och anläggningssektorn ska vara klimatneutral och konkurrenskraftig till år 2045.

– Som arkitekter skapar vi grundförutsättningarna för att samtidens och framtidens byggnader och miljöer inte ska ha någon negativ påverkan på klimatet. White har som mål att 30 av våra projekt ska vara klimatneutrala redan år 2019, så det har varit självklart för oss att vara delaktiga i att ta fram den här färdplanen för branschen, säger Anna Graaf, hållbarhetschef på White.

Nyckelaktörerna i branschen har nu enats om att ta ett krafttag kring materialfrågan. Byggmaterialen behöver utvecklas så att de har lägre klimatpåverkan och i större grad består av återvunnen eller förnyelsebar råvara. Materialflödena behöver också bli mer cirkulära.

Färdplanen innehåller uppmaningar till politiker, som att införa krav på att deklarera byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Den innehåller även uppmaningar till övriga aktörer inom arkitektur- och byggbranschen, som att lämna information om klimatpåverkan vid anbud även utan beställarkrav.

– Det krävs att vi i branschen samarbetar över gränserna för att tillsammans bidra till att göra den förflyttning som krävs för att uppnå målet. Med arkitektur kan vi göra skillnad. För att lyfta arkitekturens betydelse i omställningen till ett klimatneutralt samhälle hoppas jag att fler arkitektkontor ställer sig bakom färdplanen, säger Anna Graaf.

Fler än 60 företag och organisationer har slutit upp bakom den nya färdplanen. Initiativet till färdplanen togs av Fossilfritt Sverige, och Skanska har projektlett arbetet. För att nå en klimatneutral bygg- och anläggningssektor har aktörerna enats om följande mål:





Källa: White