Invigning av öppen graffitivägg i Farsta


2018-05-02

Målning av graffitikonstnärerna Kid kash & Rymd.
Bild: HOLEM
Målning av graffitikonstnärerna Kid kash & Rymd.

I Farsta invigs en öppen vägg som totalt utgör 40 meter att uppföra graffitikonst på och därmed blir länets femte kommunalt drivna öppna vägg. Invigningen den 4 maj bjuder på inbjudna graffitimålare, musik, invigningstal och prova på.

Väggen som är ett resultat av ett medborgarförslag är totalt en 20 x 2,5meter (dubbelsidig) vägg där båda sidor kommer att gå att måla på. Invigning sker den 4 maj kl. 17-19. Då kommer representanter från stadsdelsförvaltningen, politiker från stadsdelsnämnden, föreningen Graffitifrämjandet och Studiefrämjandet finnas på plats tillsammans med inbjudna graffitimålare. För den intresserade kommer det att finnas möjlighet att prova på att måla med sprayfärg.

Väggen är placerad vid Kvickentorps bollplan på Farstaängen. Stockholms kommun har nu fem öppna väggar. Sedan ett och ett halvt år tillbaka finns det en öppen vägg på 18 meter (dubbelsidig) i Tantolunden och en 10 metersvägg under Skanstullsbron på Södermalm och två 20 meters väggar (dubbelsidiga) i Tensta.  

– Det är glädjande att se hur ett medborgarförslag genom en demokratisk process förverkligas och ger oss en till välbehövd öppen vägg i Stockholm, säger ordförande för Graffitifrämjandet, Hugo Röjgård.
– Redan för 4 500 år sedan fanns det egeiska fresker och 700 år senare gjordes de första hällristningarna i Bohuslän. Att parken på Farstaängen utökas med en graffitivägg är en nutida form av vårt behov att uttrycka oss i bilder. Jag välkomnar därför att det nu skapas plats för både unga samt äldre, tjejer och killar att mötas för att tillsammans skapa konst i stort format, säger ordföranden i Farsta stadsdelsnämnd, Lars Bäck (V). 

En öppen vägg är en plats där vem som helst får rita eller skriva vad som helst inom yttrandefrihetens ramar. Det är okej att måla över varandras verk, något som graffitimålare är väl medvetna om. Detta skapar en plats för konst som dagligen ändrar karaktär.

– Detta är en slags förlängning av det offentliga rummet. På ett torg får du framföra dina åsikter fritt på olika sätt, men på en öppen vägg får även de som inte vill eller kan uttrycka sig verbalt en möjlighet att göra sig hörda, säger ordförande för Graffitifrämjandet, Hugo Röjgård.





Källa: Stockholms stad