Nu står studentlägenheterna på KTH färdiga


2018-05-04

Chadi Bechlaoui, som agerat biträdande platschef i projektet och Sally Marzban, som haft rollen som samordnare och entreprenadingenjör.
Bild: Projektgaranti
Chadi Bechlaoui, som agerat biträdande platschef i projektet och Sally Marzban, som haft rollen som samordnare och entreprenadingenjör.

Sedan början av året sjuder de 305 nya studentlägenheterna på KTHs campus av liv och rörelse. Projektgaranti har haft produktionsledningsuppdraget för Einar Mattsson och totalt har sex personer varit inblandade i olika roller sedan projektet startade för lite mer än två år sedan.

– Det har varit ett jättekul projekt där vi också lärt oss otroligt mycket under tidens gång. Samarbetet med Einar Mattsson har funkat väldigt bra och resultatet blev superlyckat, säger Chadi Bechlaoui, som agerat biträdande platschef i projektet.

Totalt har man byggt 305 studentlägenheter, allihop ettor som är mellan 19 och 25 kvadratmeter. Fastigheterna är byggda för att vara plusenergihus och det innebär att de över en ett-årsperiod ska generera mer energi än de förbrukar. För att klara det har fastigheterna bland annat solceller på taken, bergvärmepumpar och återvinning av värme.

– Vi från Projektgaranti har haft många olika uppdrag i projektet. Vi har bland annat haft rollerna som platschef, arbetsledare, projekteringsledare, inköpsansvarig, entreprenadingenjörer, samordningsansvarig och biträdande platschefer. Det har varit väldigt effektivt att vi varit så många från samma organisation, säger Sally Marzban, som haft rollen som samordnare och entreprenadingenjör.

Projektgaranti finns kvar även efter inflyttning
De första hyresgästerna flyttade in i september 2017 och i januari 2018 fick de sista lägenheterna sina hyresgäster. Men Projektgarantis roll försvann inte i och med ett byggandet tog slut utan man följer med in i nästa skede och ansvarar nu också för samordningen efter att alla inflyttningar skett.

– I ett nybygge är det ofta många frågor som dyker upp efter inflyttning, det är inga byggtekniska frågor utan mer småproblem som måste lösas. Jag sitter nu med på förvaltarmöten och ser till att göra en ordentlig överlämning vilket är en stor styrka för både slutkunden och oss själva, säger Sally.

När man frågar Chadi och Sally vilka lärdomar de tar med sig efter projektet kommer svaret snabbt att en bra tidplan är A och O i ett projekt detta tillsammans med en god samordning mellan projektets alla parter.

– Just den goda stämningen är det som vi lyfter nästan mest när vi pratar om projektet. För oss har det varit viktigt att skapa en riktigt bra personlig relation samtidigt som man jobbar. Det är viktigt att man trivs i projektet och har förståelse för varandras vardag. Det skapar också bäst förutsättningar för ett effektivt och lönsamt projekt, säger Chadi.




Källa: Projektgaranti