Svensk arkitektur välrepresenterad under årets Vendigbiennal


2018-05-11

Greenhouse Garden – Reflect Project Connect.
Bild: In Prais of Shadows Arkitektur
Greenhouse Garden – Reflect Project Connect.

Trä, innovation och de globala hållbarhetsmålen blir svenska teman på arkitekturbiennalen i Venedig. I parken Serra dei Giardini visas utställningen Greenhouse Garden – Reflect Project Connect, som handlar om utforskande arkitektur, innovativa material och hållbar produktion.


Den internationella arkitekturbiennalen i Venedig brukar kallas världens viktigaste arkitekturutställning. Parken Serra dei Giardini, som ligger vackert beläget mellan de två biennalområdena Arsenale och Giardini, har de senaste åren blivit en mötesplats för svenska utställningar under biennalen. I år samarbetar Svenska institutet, Sveriges Arkitekter, Svenskt Trä och Folkhem kring projektet Greenhouse Garden – Reflect Project Connect som innehåller en utställning om hållbar arkitektur och innovativa material i ett växthus från förra sekelskiftet, samt en specialbyggd paviljong som inrymmer en serie seminarier, workshops och samtal.

Agenda 2030 och de 17 globala hållbarhetsmålen löper som en röd tråd genom det svenska bidraget. Särskilt fokus ligger på de mål som relaterar till utställningens teman: hållbar energi för alla, hållbar industri och innovationer och infrastruktur, hållbar konsumtion och produktion och bekämpa klimatförändringen. Svenska institutets utställning Accepting the Challenge – Sweden and the 2030 Agenda kommer därför att komplettera huvudutställningen under stora delar av biennalperioden.

– Sverige har en mycket lång tradition av att använda trä som byggmaterial och stor erfarenhet av hållbart skogsbruk. Detta tillsammans med vår starka position inom innovation, bidrar till att finna nya spännande lösningar för framtiden. Dessutom rankas Sverige för närvarande som det främsta landet i världen sett till de nationella framstegen mot de 17 målen för hållbar utveckling. Därför känns det roligt och naturligt att Sveriges bidrag fokuserar på dessa styrkor under årets biennal, säger Svenska institutets generaldirektör, Annika Rembe.

Dagens snabba utveckling inom träindustrin ger arkiteker oanade möjligheter. Hur det kan ske utforskar curator Ulrika Karlsson i utställningen Plots, Prints and Projections, där sex inbjudna arkitektkontor i nära samarbete med tillverkningsindustrin har tagit fram spännande installationer i trä. I vissa fall har resultatet tänjt gränsen för vad som tidigare har varit möjligt att genomföra. Olika arbetsmetoder och träets inneboende egenskaper har undersökts. Installationerna har kommit att balansera i skärningspunkten mellan det traditionella hantverket och den digitala tillverkningsprocessen. 

Som del i utställningen byggs en träpaviljong i trädgården, ritad av In Praise of Shadows Arkitektur. Den är en fullskaledemonstration som byggs med hjälp av avancerad träteknologi. Paviljongen blir navet för samtal, seminarier och workshops som kretsar kring hur träindustrins höga innovationstakt kommer att förändra arkitekturen och arkitektens arbetssätt. De visar också träarkitekturens starka koppling till de globala miljömålen i Agenda 2030.




Källa: Svenska Institutet