Discus – Nacka kommuns nya landmärke


2018-05-16

Bild: Belatchew Arkitekter Sveafastigheter

Planer på att bygga ett högt hus i Nackas mest centrala delar börjar ta form. Byggnaden är tänkt att bli en del av Nackas nya stadssilhuett.

Avtalet om tidig markreservation som nu har tagits fram mellan Nacka kommun och Sveafastigheter Utveckling rör ett kvarter i Nackas mest centrala delar, mellan Nacka forum och Nacka stadshus. Kvarteret blir en del i stadsbyggnadsprojektet Parkkvarteren som förutom sex stadskvarter även innehåller Nackas nya stadspark.

"En vacker byggnad mitt i vår kommande stad"
– Vi får en vacker byggnad mitt i vår kommande stad med entré till tunnelbanan i bottenvåningen, fantastisk utsikt, med park utanför och både kontor och lägenheter inuti. Huset kommer att ge platsen en identitet av både modernitet och lekfullhet, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det nya landmärket, kallat Discus, har valts ut för sin höga kvalitet vad gäller arkitektur, något som krävs för en byggnad som är tänkt att bli omkring 30 våningar.

"Kommer att representera Nacka"
– Höga hus tar mycket uppmärksamhet och måste därför vara spännande att se på. Just den här byggnaden kommer att representera och symbolisera Nacka på långt håll. Då vill vi att den ska våga ta för sig – och det tycker vi att Discus gör, säger Gunilla Glantz, stadsbyggnadsdirektör i Nacka kommun.

Discus har tagits fram av Belatchew Arkitekter och Sveafastigheter Utveckling. Planarbetet inleds under 2018 med målsättning att en detaljplan ska kunna antas ett par år senare. Det här är ett av de höga hus som kommer att planeras i enlighet med ”Förhållningssätt till höga hus i Nacka stad” som kommunstyrelsen antog 2016. Dokumentet beskriver bland annat var och hur högre bebyggelse kan tillföra något till Nacka stad som helhet.



Källa: Nacka kommun