NCC bygger trähöghus i Örebro


2018-05-16

Bild: Arkitektbyrån Projekt Engagemang

NCC ska på uppdrag av Örebrobostäder bygga cirka 70 hyresrätter och en förskola med tio avdelningar i Örebro. Projektet som består av tre huskroppar kommer att byggas helt i trä. Ordervärdet uppgår till 212 MSEK.

– Äntligen sätter vi nu spaden i marken för detta efterlängtade projekt. Vi har valt att bygga ett hållbart kvarter i betong och trä och där vi hoppas att vi kan förenkla för de boende i kvarteret Norrstjärnan med närhet till förskola och befintliga Norrbyskolan, säger Ulf Rohlén, vd, Örebrobostäder.

NCC ska bygga en modern och rymlig förskola med tio avdelningar som kommer att ligga i bottenplan. Förskolan kommer att vara cirka 2 000 kvadratmeter stor och rymma 180 barn. Ovanför förskolan byggs cirka 70 hyresrätter fördelade i tre huskroppar med vardera sex våningar. Lägenheterna kommer att ha två till fyra rum och kök.

Förskolan i bottenplan byggs i betong och ovanpå placeras tre hus där stomme, väggar och våningsplan består av trä. Byggsystemet består av massivt korslimmat trä som ger en stabil konstruktion. 

– Det här projektet är en totalentreprenad i samverkan. Genom detta kan vi på ett smidigt sätt lösa uppdraget i en öppen dialog och löpande fatta gemensamma beslut, mellan oss och vår beställare. Det ger ett bra slutresultat, säger Robert Davidsson, produktionschef på NCC i Örebro.

Markbearbetningen har inletts och grundläggning av betongplattan startar vecka 21. Resning av stomme startar under hösten. Inflyttning sker under första delen av 2020.

Ordervärdet om 212 MSEK registrerades i andra kvartalet 2018 i affärsområde NCC Building.



Källa: NCC