Nytt samarbetsavtal med Rikshem ger hyresgäster ökat inflytande


2018-05-22

Hyresgästföreningen och Rikshem har träffat ett avtal som ger hyresgästerna ökade möjligheter att påverka sitt boende. Avtalet gäller från och med 1 september och innebär bland annat att hyresgästerna får ökat inflytande över sitt boende, både över den egna lägenheten och den gemensamma boendemiljön.

Boinflytande för hyresgäster handlar om medbestämmande med tydliga ramar, där alla hyresgäster som vill ska kunna vara med. Arbetet ska leda till konkreta resultat. 

– Boinflytande skapar ökad trygghet och större gemenskap, när människor ges möjlighet att vara med och påverka sin egen situation. Det är även till nytta för hyresvärden, som undviker tvister och får nöjdare hyresgäster, säger Ann-Christine Strömberg, ordförande Hyresgästföreningen Storsjöbygden.

Rikshem är en privat hyresvärd och har därmed inte samma lagkrav om boinflytande som allmännyttiga bostadsbolag. Grunderna för samarbete mellan privata bostadsbolag och hyresgäster fastslås vanligtvis i särskilda avtal om hur denna samverkan ska ske.

– Det är glädjande att vi nu har landat i ett avtal som båda parter kan känna sig nöjda med. Vi har haft bra och konstruktiva diskussioner med Rikshem, ett gott exempel på hur arbetet med boinflytande kan bedrivas, säger Hasse Dahl, förhandlare.

Nu påbörjas arbetet med en verksamhetsplan över olika projekt för boinflytande. Först därefter vidtar en diskussion om hur mycket pengar som behövs för att kunna förverkliga planerna. Tanken är att själva verksamheten ska kunna starta i höst.




Källa: Hyresgästföreningen