Riksbanken vill ha centralt bostadsrättsregister


2018-05-24

Bild: Mäklarsamfundet

Igår släppte Riksbanken sin rapport Finansiell Stabilitet. I rapporten tar Riksbanken ställning för ett centralt bostadsrättsregister för registrering av panter. Det är ännu en i raden av tunga instanser som argumenterar för att ett bostadsrättsregister skulle vara ett betydande steg för konsumentskyddet på bostadsmarknaden.

Mäklarsamfundet har länge påpekat riskerna med att det i Sverige saknas ett centralt bostadsrättsregister likt det som redan idag finns för fastigheter. Ett centralt bostadsrättsregister skulle inte bara skydda konsumenterna från riskerna med felaktiga noteringar av ägarförhållanden och pantsättningar.

Det skulle också minska risken för bedrägerier och försvåra möjligheterna för penningtvätt. Tidigare har bland annat Kronofogdemyndigheten, Lantmäteriet och Konsumentverket ställt sig bakom förslaget om ett centralt bostadsrättsregister. Nu ansluter sig även Riksbanken till förespråkarna.

I rapporten Finansiell Stabilitet (2018:1) skriver man: ”Riksbanken bedömer även att det bör införas ett centralt register för bostadsrättspanter för att minska risken att enskilda hushåll drabbas av ekonomiska förluster i händelse av dold pant.

Ett system som säkerställer att pantsättningen registreras korrekt är också viktigt för att investerares förtroende för svenska säkerställda obligationer ska vara fortsatt högt.”

– Det är positivt att allt fler förespråkar ett centralt bostadsrättsregister. Frågan är utredd tidigare och det borde inte föreligga några större hinder för att genomföra detta. I Norge gjordes det på drygt ett halvår. När rekommendationerna i utredningen om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden tycks ligga i malpåse borde detta vara ett attraktivt alternativ för en regering som prioriterar konsumentskyddsfrågorna, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.




Källa: Mäklarsamfundet