Lågmäld arkitektur uppmärksammas


2018-05-24

Hållbarhetshuset på KTH.
Bild: Peder Lindbom, AIX Arkitekter
Hållbarhetshuset på KTH.

Campus KTH har fått ett omsorgsfullt tillägg som visar på tegelarkitekturens hållbarhet. Hållbarhetshuset på vann redan i mars Årets Fasad och är nu i final även till Årets Stockholmsbyggnad.

Så här lyder juryns kommentar:
En samtida byggnad som stramt tar stöd i en klassisk tradition. Byggnaden har en egen identitet samtidigt som den samspelar med omgivningen. Fasaden är vid första anblick närmast anspråkslös. Vid närmare granskning visar den sig rik i sin enkelhet och blir aldrig monoton.

Namnet har huset fått av institutionen för hållbar utveckling som finns här. Hållbarheten finns även i klassificeringen som Miljöbyggnad Guld. Och kanske allra främst i arkitekturens kulturella hållbarhet.

– Det är fantastiskt roligt att vara i final till Årets Stockholmsbyggnad, säger ansvarig arkitekt Sven Ahlénius på AIX Arkitekter. Det är speciellt roligt att ett hus som är utformat för att passa in och inte sticka ut uppmärksammas.

AIX är även representerade med Vallgossen, nya studentbostäder i S:t Görans gymnasium. Förra året placerades sig arkitektkontoret tvåa med Kungliga Musikhögskolan.

Årets Stockholmsbyggnad arrangeras för nionde året i rad av Stockholms stad. Omröstningen håller på fram till 30 maj och alla är välkomna att rösta här https://vaxer.stockholm.se/tema/arets-stockholmsbyggnad/




Källa: AIX Arkitekter