Södra lyfter trä som byggmaterial i Venedig


2018-05-25

Jörgen Hermansson, chef för Södra Building Systems.
Bild: Södra
Jörgen Hermansson, chef för Södra Building Systems.

Södra kommer att finnas på plats på den internationella arkitekturbiennalen i Venedig med invigning den 26 maj. Tillsammans med andra svenska aktörer kommer Södra att visa träets potential som byggmaterial, och även delta i den inledande paneldiskussionen.

Det samarbetsprojekt som Södra kommer att delta i heter ”Greenhouse Garden - Reflect Project Connect”*, och innehåller utställning, seminarier och workshops. Det kommer att finnas i parken Serra dei Giardini som blivit en mötesplats för svenska arrangemang under arkitekturbiennalen.

– Omvärlden förändras med klimatutmaningar och städer som växer. Behoven av hållbara alternativ inom byggande ökar stadigt, och träets betydelse som byggmaterial blir bara större. Södra ligger i framkant på den här utvecklingen och investerar bland annat för att kunna bygga högt i trä. Genom medverkan i biennalen har vi möjlighet att visa upp de möjligheter som metoden med byggsystem i trä ger. Det öppnar också för möjligheter till nya, spännande partnerskap, säger Jörgen Hermansson, chef för Södra Building Systems.

Samarbetsprojektet Greenhouse Garden har skapats av Sveriges Arkitekter, Svenska institutet, Svenskt Trä och Folkhem. Teman som hur träindustrins höga innovationstakt kommer att förändra arkitekturen och träarkitekturens starka koppling till de globala miljömålen i Agenda 2030 kommer att belysas. I år har Agenda 2030 fokus på skogen som resurs och trä som byggmaterial samt hur det påverkar samhällsbyggande och arkitektur.

Jörgen Hermansson kommer att delta i paneldebatten under invigningsdagen för att ge sin syn på hur Södra kan bidra till att uppnå klimatmålen.

– Jag belyser hur trä och vår verksamhet kan vara en del av lösningen på klimatfrågan. Trä kan göra väldigt mycket som man idag använder andra, mindre miljövänliga, material till. Samtidigt är det en fantastisk råvara på så sätt att den, rätt skött, faktiskt är oändlig. Det är ju det enda byggmaterialet som kan planteras, säger Jörgen Hermansson.




Källa: Södra