Arkitektstudenternas examensprojekt tänker nytt om samhällets utmaningar


2018-05-28

Studenter i årskurs 1 bygger upp en fullstor paviljong.
Bild: Johannes Samuelsson
Studenter i årskurs 1 bygger upp en fullstor paviljong.

Årets slututställning på Umeå universitets Arkitekthögskola, UMA Summer Show 2018, öppnar officiellt dörrarna på torsdag den 31 maj klockan 18:00. Här får besökare ta del av arkitektstudenternas arbeten från läsåret i en utställning som tar över hela Arkitekthögskolan, från studenternas studior på de översta våningsplanen ända ner till älvens strand.

Utställningen består av konstruktioner i full skala, modeller, skisser och affischer som producerats av studenter i alla årskurser och studior.

– I år visar våra studenter i årskurs ett upp en fullstor paviljong som de har utformat och byggt tillsammans. Det visas, bland mycket annat, även projekt som undersöker relationen mellan stad och livsmedelsproduktion samt projekt om lokalsamhället i stadsdelen Ålidhem, säger Ana Betancour, rektor på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.

Under det gångna läsåret har man gjort en omstrukturering av kurserna som numera följer en vertikal studiostruktur. Det innebär att studenter från olika årskullar får arbeta tillsammans i nära samarbete kring tematiska utgångspunkter.

– Genom det nya studioupplägget har Arkitekthögskolan kunnat lägga sig i framkant i frågor som är centrala för arkitektyrket och för samhället i stort, som exempelvis hållbarhet, demokratifrågor och migration, förklarar Ana Betancour.

På Arkitekthögskolan läggs mycket fokus på att reflektera kring social och ekologisk hållbarhet, resursmedvetenhet och integrerad design. Skolan präglas också av dynamiken mellan det lokala och regionala läget i norra Sverige, och den internationella karaktären med lärare, gäster och studenter från hela världen.




Källa: Umeå Universitet