Kabona – en del av Nordomatic,  och Save by Solar i samarbete kring solceller


2018-05-30

Bild: Save by Solar

Kabona, ett av Sverige ledande bolag inom energieffektivisering, har under våren låtit installera en solcellsanläggning på sitt huvudkontor i Borås. Tillsammans med solcellsbolaget Save by Solar vill de lära sig mer om hur solenergi kan användas för att göra en fastighet mer energieffektiv, och därmed också sänka energikostnaderna för en fastighetsägare.

Som en av de absolut främsta aktörerna i branschen inom fastighetsautomation för energi ser Kabona – numera en del av Nordomatic – solcellsanläggningen som ett testprojekt i sin satsning på att hitta nya metoder för att energieffektivisera fastigheter. Samarbetet mellan Save by Solar och Kabona innebär ett viktigt kompetensutbyte, där båda bolagen tror på en framtid med allt mer solceller i Sverige. För Kabona, som har några av Sveriges största fastighetsbolag bland sina kunder, är solceller en teknik de ser stor potential i.

“Vi ser solcellsanläggningen som ett spännande projekt där vi kan testa våra kunskaper och idéer kring energieffektivisering och energibesparing. Det ska bli väldigt spännande att se vad vi kan göra, och hur vi tror att våra kunder kan ta del av detta senare”, säger Fredrik Askerdal, VD på Kabona.

Att Save by Solar kan bidra med stort kunnande kring solcellsteknik och hantering av mätdata, parallellt med att ta fullt ansvar för driften av solcellssystemet, är något som värdesätts av Kabona med deras tydliga fokus på energistyrning. Med Save by Solars helhetslösning kan Kabona fokusera helt på att utveckla nya branschledande tjänster, och samtidigt vara trygga i att deras solcellsanläggning fungerar utan avbrott.

Sedan någon vecka tillbaka står den nästan 400 kvadratmeter stora solcellsanläggningen klar på Kabonas huvudkontor i Borås, där Save by Solar genomfört installationen helt med egen personal. Med en effekt på 35 kW kommer anläggningen på ett år att producera el tillräckligt för att köra drygt 15 600 mil med en elbil. För Kabona är arbetet med att integrera egenproducerad energi i sina styrsystem redan igång.

“Vi har fokuserat mycket på hur vi kan arbeta med energibesparing internt, innanför byggnaden, medan vi nu börjar vända blicken utåt. Vad vi kan göra utifrån sett, utanför byggnaden för att kunna utveckla och effektivisera fastigheter för framtiden.”

För Save by Solar är det spännande att jobba ihop med ett bolag som också har så starkt fokus på att erbjuda attraktiva lösningar kring energi:

“Vi på Save by Solar tycker att det är väldigt roligt och intressant att få vara med i detta och framtida projekt. Kabona är en av de aktörer som ligger i framkant när det kommer till styrning av energi inom fastigheter, och många av våra kunder använder redan Kabonas system. Det ska bli spännande att se hur de integrerar solcellsanläggningar i deras lösningar framöver!” berättar Save by Solars Carl-Johan, Save by Solar.

Källa: Save by Solar