Serneke i samarbete med Göteborg Energi kring Sveriges största solcellspark


2018-06-01

Bild: Per Lindqvist

Sveriges hittills största solcellspark ska byggas på Sernekes mark vid Säve flygplats i Göteborg. Anläggningen ingår i en storsatsning på solenergi som görs av Göteborg Energi.

Solcellsparken i Säve kommer att uppföras strax norr om flygfältet på en 11 hektar stor yta, vilket motsvarar lite mindre än 16 fotbollsplaner. Anläggningen beräknas stå klar under hösten 2018.

Solcellsparken i Säve blir Sveriges hittills största på 5 MW, och kommer att producera el motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för 1000 villor. En del av parken kommer också att avsättas till andelsägande för privatpersoner.

– Solen är framtidens förnybara energikälla. Att kommunala bolag vågar och ser till att genomföra sådana här satsningar är extremt viktigt för att vi ska få fart på utvecklingen av solenergi. Vi måste jobba tillsammans för att skapa det hållbara samhället, ingen kan göra det på egen hand, säger Ola Serneke, VD på Serneke.

– Intresset för solenergi har vuxit explosionsartat de senaste åren och det finns en stor efterfrågan på olika solcellslösningar bland våra kunder. Med vår satsning ökar vi produktionen av förnybar el i Göteborg och tar ytterligare ett steg mot ett förnybart energisystem Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda både företagskunder och privatkunder att vara med på resan, säger David Hellström, marknads- och försäljningsdirektör på Göteborg Energi.

Göteborg Energi har skrivit ett 30-årigt arrendeavtal på den aktuella marken, som ingår i de cirka 3 miljoner kvadratmeter mark kring Säve flygplats som Serneke äger.

– Vi tycker det är väldigt tillfredsställande att kunna bidra till utvecklingen av hållbara energikällor på Säve-området. Detta ger oss också fina möjligheter att köpa hållbar energi till våra egna projekt, till exempel Karlastaden, säger Krister Johansson, VD på Serneke Fastighet som ansvarar för utveckling och förvaltning av Säve-området.

Serneke har också reserverat ytterligare mark intill Göteborgs Energis solcellspark i syfte utöka solcellsanläggningen, men då i egen regi.

– Vi har då möjlighet att försörja den planerade exploateringen av Säve-området med hållbar energi, avslutar Krister Johansson.

 



Källa: Serneke