Toppmodernt center för cancerdiagnostik står klart


2018-06-05

LINK arkitektur har utformat UNN PET-center, en ny byggnad för avancerad cancerdiagnostik.
Bild: LINK arkitekturer
LINK arkitektur har utformat UNN PET-center, en ny byggnad för avancerad cancerdiagnostik.

Nya UNN PET-center är en av Europas mest avancerade anläggningar för diagnostisering av cancer. LINK arkitektur har utformat byggnaden som ligger i norska Tromsö och nu har invigts av statsminister Erna Solberg.

Det är Universitetssjukhuset i Nordnorge (UNN) som fått ett helt komplett PET-center. PET, positronemissionstomografi, är en teknik som används för att undersöka inre organ, bedöma sjukdomstillstånd och följa behandlingseffekter. Med hjälp av högteknologisk utrustning kan cancer, men också hjärt- och kärlsjukdomar, upptäckas i tidiga skeden.

I den nya byggnaden ryms laboratorier för läkemedelstillverkning samt en integrerad forskningsavdelning som samnyttjar anläggningens faciliteter. Under mark har centret tillgång till en så kallad cyklotron, för produktion av de radioaktiva isotoper som krävs för den avancerade PET-diagnostiken.

UNN PET-center är den tredje kliniken för diagnostisering och behandling av cancer som LINK arkitektur står bakom. Kontoret har också utformat de prisbelönta nybyggnadsprojekten Skandionkliniken i Uppsala och Danskt Center för Partikelterapi och etablerar sig nu med en unik, nordisk kompetens inom arkitektur för avancerad cancervård.

Mer än var tredje person i Sverige beräknas få någon form av cancerdiagnos under sin livstid* och vårdbehovet ökar stadigt.

- Att det byggs moderna vårdmiljöer för cancerpatienter är avgörande för att möta det ökande behovet. Vi är stolta över kombinationen av spjutspetsteknologi och en vacker helande vårdmiljö med ljus, grönska och konst. Patienterna lyfts samtidigt som det är en attraktiv arbetsmiljö, säger Anna Espling Rolf, ansvarig för vårdarkitektur på LINK arkitektur i Sverige.

UNN PET-center invigdes fredagen 1:a juni och verksamheten är redan i full gång.

*Källa: Cancerfonden

Fakta UNN PET-center
Plats: Tromsö, Norge
Storlek: 4 200 kvm
Status: Invigt 1:a juni 2018
Arkitekt: LINK arkitektur
Byggherre: Universitetssjukhuset i Nordnorge (UNN)




Källa: LINK arkitektur