Långbrodalsskolan årets Stockholmsbyggnad


2018-06-08

Bild: SISAB

Barnens skolpalats i Älvsjö har röstats fram av stockholmarna till årets byggnad. Byggnaden med en fasad i titanzink och fantasifulla utsmyckningar invigdes hösten 2017 och kompletterar den drygt 100 år äldre huvudbyggnaden på ett smakfullt sätt.
– Nu när vi bygger för att möta behovet av fler elevplatser i Stockholm så är det också en viktig signal till barnen att vi vill ge dem nya skolor att vara stolta över. Skolpalats i ordets alla bemärkelser, det är de värda, och det visar utmärkelsen att vi lyckats med, säger Olle Burell (S), skolborgarråd och ordförande för SISAB.

Populära Långbrodalsskolan behövde byggas ut med fler elevplatser och tillsammans med arkitektbyrån Niras Arkitekter tog SISAB fram ett förslag som både sticker ut mot och kompletterar skolans huvudbyggnad från 1915, kallad för slottet. Den nya byggnaden fick snabb namnet palatset av eleverna. Det är Stockholm stad som står bakom den årliga tävlingen och SISAB:s bidrag tävlade mot nio andra byggnader.

– Det är ett hedrande kvitto på att vi bygger funktionella och vackra utbildningsmiljöer, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

På Niras Arkitekter (tidigare Aperto Arkitekter) togs beskedet och priset emot med stor glädje och stolthet. Pauline Ringvall, arkitekt och gruppchef på byrån, betonar att det är en laginsats och ett gott samarbeta bakom den vinnande arkitekturen och berättar vidare om projektgruppens idéer bakom den nya byggnaden:

– Långbrodalskolans högresta huvudbyggnad i vacker 20-talsklassicism är en magnifik representant för sin tids arkitektur och bildningsideal. Hundra år senare formar den nya skolbyggnaden dagens sätt att lära. Klassicismens gavelmotiv återanvänds, beständig titanzinkplåt ersätter putsade fasader och till elevernas papper adderas läsplatta och smartboards. Skolans nya byggnad kompletterar den befintliga. I såväl arkitektur som pedagogik adderas en årsring till Långbrodalsskolan.

SISAB:s projektansvarige Anders Lööv, som lett projektet från start till mål, tror sig veta en förklaring till det lyckade resultatet:

– Samarbetet med alla inblandade har gått så smidigt. Tillsammans med skolan, utbildningsförvaltningen, entreprenören och arkitekterna har vi hela tiden arbetat med barnens bästa i tankarna. Att vi lyckats såg vi redan vid invigningen i barnens glädje över sin nya fina skola.





Källa: SISAB