Lägenhetsunderhåll och boinflytande hos bostadsbolaget Victoria Park


2018-06-12

Bild: Erik Yngvesson

Hyresgästföreningen och bostadsbolaget Victoria Park har i dagarna skrivit under två avtal. Det ena är ett avtal om inre lägenhetsunderhåll och det andra ett avtal om boinflytande för bolagets hyresgäster. Dessutom har parterna också enats om årets hyror.

Hyresuppgörelsen innebär att hyrorna höjs med en procent från 1 maj i år. Det gäller samtliga lägenheter utom de cirka 170 lägenheter som från år 2015 och framåt renoverats av Victoria Park. De lägenheterna får oförändrad hyra.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlingsledare Anneli Hyökki har de renoverade lägenheterna en för hög hyra i förhållande till den standard som erbjuds. Därför har Hyresgästföreningen länge försökt få de hyrorna sänkta men har hittills inte nått ända fram med det kravet. Ett litet steg på vägen är dock att lägenheterna behåller sin nuvarande hyresnivå och inte blir ännu dyrare.

Åtskilliga av Victoria Parks hyresgäster har genom åren kritiserat bolaget för att strunta i det löpande underhållet av sina fastigheter och lägenheter och i stället ensidigt satsa på att renovera tomma lägenheter och därefter höja hyrorna. Det är bakgrunden till att det nu tecknats ett avtal om inre lägenhetsunderhåll.

– Det finns ju ett underhållskrav enligt hyreslagen och det här är ett sätt att säkra att Victoria Park tar det underhållsansvar de är ålagda, säger Anneli Hyökki.
– Det syftar också till att öka hyresgästernas inflytande över den egna lägenheten.

Avtalet om inre underhåll gäller samtliga de lägenheter Victoria Park äger i södra Lövgärdet och innebär att underhållet blir tidsstyrt, Med 13 års intervall ska hyresgäster kostnadsfritt kunna beställa underhåll som tapetsering och målning av väggar, tak, golv- och taklister, fönster samt dörrfoder. Däremot ingår inte våtutrymmen.

Hyresgäster som vill få sitt underhåll utfört tidigare än tidsintervallet medger får i så fall betala en extra kostnad för de år som återstår fram till 13-årsgränsen. Väljer en hyresgäst i stället att göra jobbet själv står Victoria Park för material som tapeter och färg,

Den tredje överenskommelsen handlar om boinflytande. Det innebär att hyresgästerna ska få ett reellt inflytande över sitt boende. Det gäller både den egna lägenheten och den gemensamma boendemiljön inom- och utomhus.

Arbetet med boinflytande omfattar alla hyresgäster och alltså inte enbart medlemmar i Hyresgästföreningen. Alla ska kunna delta på lika villkor och det är hyresgästernas egna önskemål för hur området ska utvecklas som styr vilka satsningar som görs.

– Att kunna påverka sitt boende och sitt bostadsområde är mycket viktigt. Det är också viktigt att fastighetsägaren lyssnar på sina hyresgästers upplevelse om sitt bostadsområde. På det sättet kan vi tillsammans se till att rätt åtgärder görs för att förbättra området, säger Jesper Bryngelsson, biträdande enhetschef hos Hyresgästföreningen.
– Hyresgästerna bor ju faktiskt i området och vet vad som behöver göras. Genom att vi nu har ett avtal om boinflytande kommer vi tillsammans kunna säkerställa att den viktiga kunskapen tas till vara.

Samtidigt som Hyresgästföreningen suttit vid förhandlingsbordet med Victoria Park har många av bolagets hyresgäster krävt att lägenheterna i Lövgärdet kommunaliseras, alltså köps upp av allmännyttan i Göteborg. Något som kan tyckas motsägelsefullt. Men så ser inte Anneli Hyökki på saken.

– Jag förstår att hyresgästerna vill ha en långsiktig ägare och att de anser att allmännyttan är en sådan. Men i nuläget är Victoria Park hyresvärd och ägare till fastigheterna och då vill vi genom de här avtalen säkerställa att de befintliga hyresgästerna får en så bra situation som möjligt, säger hon.

Ytterligare ett skäl till att det varit viktigt att få avtalen på plats är att det är oklart vad som händer med Victoria Park i framtiden. I dagarna blev det klart att amerikanska Starwood Capital Group köpt närmare en fjärdedel av aktieinnehavet i bolaget. Aktieägarna har dessutom ytterligare några veckor på sig att ta ställning till ett köpanbud från det tyska bolaget Vonovia. Antas även det budet kan alltså Victoria Park i framtiden få två utländska storägare.




Källa: Hyresgästföreningen