Bostadsmarknaden i Skåne möter behovet - men inte för alla


2018-06-12

I Regional bostadsmarknadsanalys – En lägesbild över bostadsmarknaden i Skåne 2018 konstaterar Länsstyrelsen Skåne att det i flera avseenden har varit en starkt positiv utveckling av på bostadsmarknaden under senare år. Det byggs mycket, och det byggs över hela Skåne.

– Att det byggs så mycket i alla kommuner i Skåne är glädjande. Men det räcker inte, många utmaningar kvarstår för att uppnå målet om en bostad för alla. För många kommuninvånare är problemet att de inte blir godkända på bostadsmarknaden och därmed inte får någon bostad. Många äldre och funktionshindrade får inte heller en bostad, trots beslut om särskilt boende, säger länsöverdirektör Ola Melin, Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys för Skåne är en analys över hur medborgarnas behov av bostäder tillgodoses, hur länets aktörer har arbetat med bostadsförsörjningen samt hur bostadsbyggandet i riket och i länet har utvecklats.

– Kommunerna har under senare år på ett förtjänstfullt sätt utvecklat sitt arbete och har numera både aktuella översiktsplaner och aktuella detaljplaner för bostadsbyggandet. Men en fungerande bostadsförsörjning handlar inte bara om bostadsbyggande, utan också om att anpassa befintliga beståndet till den gällande marknaden. Länsstyrelsen önskar att kommunerna i större utsträckning inriktar sitt arbete på dem som av olika skäl har det svårt på bostadsmarknaden, säger Elisabet Weber.

Brist på billiga hyresrätter
Det är stor brist på billiga hyresrätter eftersom dessa finns i det befintliga beståndet och där är utbudet litet av lediga lägenheter. Konsekvensen av bostadsbristen är att handeln med hyreskontrakt ökat, fler oseriösa fastighetsägare ser chansen att tjäna pengar, fler människor bor i ohälsosamma bostäder, trångboddheten ökar och det finns större risk för sociala problem. Kommunerna vittnar om att problemen förekommer i alla delar av länet.

– Kommunerna har fortfarande en utmaning i att erbjuda hållbara och långsiktiga boendelösningar för anvisade nyanlända flyktingar. Majoriteten av kommunerna strävar efter detta men det är endast tredjedel av länets kommuner som klarar det, säger Gunilla Holmlin integrationsutvecklare länsstyrelsen Skåne

Länsstyrelsen Skånes bostadsmarknadsanalys vänder sig till länets kommuner och övriga aktörer på bostadsmarknaden, och är samtidigt en rapportering av bostadsläget till regeringen och Boverket.




Källa: Länsstyrelsen Skåne