Tre nya aktivitetsparker byggs i Solna på initiativ av Generation Pep


2018-06-19

Bild: Solna Stad

På initiativ av Generation Pep kommer Solna stad och Fabege i samverkan att uppföra tre aktivitetsparker – så kallade Pep Parker – i Huvudsta, Arenastaden och Hagaparken. Syftet med parkerna är att ge barn, ungdomar och vuxna förutsättningar till lek, rörelse och vardagsmotion tillsammans.

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation, initierat av Kronprinsessparet, som arbetar för barn och ungas hälsa. För att öka tillgänglighet till vardagsmotion och ge barn, ungdomar och vuxna en möjlighet till aktivitet och rörelse tillsammans har konceptet Pep Parker utarbetats.

– Som vuxna förebilder behöver vi alla ta ett gemensamt ansvar för att ge våra barn och unga möjlighet till ett aktivt och hälsosamt liv, och med pilotsatsningen i Solna kan tre nya aktivitetsparker bli möjliga tack vare samverkan mellan näringsliv och offentlig sektor, säger Gerda Nilsson Tjernström, verksamhetschef på Generation Pep.

En pilotsatsning
Solna stad upplåter mark för parkerna i Huvudsta och Arenastaden och ansvarar för drift och underhåll av de färdiga Pep Parkerna. Fabege svarar för projektering och anläggande av parkerna. Pep Parkerna i Solna är en pilotsatsning med syfte att utveckla en modell för samverkan mellan en kommun och det lokala näringslivet. – Initiativet från Generation Pep ligger väl i linje med den strategi för att uppmuntra vardagsmotion som Solna stad tog fram under 2017. Genom aktivitetsparkerna kommer fler barn, unga och vuxna i Solna att få bättre möjligheter till lek, rörelse och motion, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Aktivitet för alla åldrar
En Pep Park innehåller lekredskap anpassade för olika åldrar och funktionsvariationer och stimulerar till såväl spontan som planerad aktivitet samt utvecklar rörelseförmåga, koordination och andra fysiska färdigheter. En Pep Park innehåller också gymutrustning för vuxna.

– Att vi som stadsdelsutvecklare, tillsammans med Generation PeP och Solna Stad, kan bidra till att utöka rörelse- och motionsmöjligheterna i vår närmiljö är ett viktigt och roligt samarbete, säger Christian Hermelin, VD Fabege.
– Gen Peps idé att kombinera gym för vuxna med lek för barn är ett intelligent sätt att stimulera till en hälsosam livsstil, både för våra kunder och för de som bor i området, och det känns därför naturligt att vi är med och ser till att parkerna skapas.

Första parken kan öppna om ett år
Den första Pep Parken ska byggas i Huvudsta och projekteras under hösten 2018. Parken kan prelimärt tas i drift under våren 2019.



Källa: Solna Stad