”Kommunerna måste inse att det blir billigare att bygga i trä!”


2018-06-19

Jessica Becker, Trästad Sverige.
Bild: Svenska Mässan
Jessica Becker, Trästad Sverige.

Idag byggs knappt vart tionde flerbostadshus i trä.
– Ambitionen borde vara 50 procent, säger Jessica Becker på Trästad Sverige, som ger konkreta råd till Sveriges kommuner. På Trä & Teknik lyfter hon fram goda exempel: Växjö, Skellefteå och Skövde är tre av dem. Men allra bäst är Norge.

Trästad Sverige är en ideell förening som vill inspirera till att bygga i trä och sprida kunskap om det – tekniskt, miljömässigt och ekonomiskt.
Fokus ligger på de globala klimatmålen, formulerade i Agenda 2030.
– Trä är det enda förnybara byggmaterialet vi har, konstaterar Jessica Becker, arkitekt och koordinator på Trästad.

Framförallt ser hon ett stort behov av vägledning i landets kommuner.
– Att bygga i trä är ett väldigt konkret sätt att sänka CO2-utsläppen och möta direktiven från EU och regeringen, säger hon.
– Men det finns en stor osäkerhet kring hur man går till väga. Många kommuner behöver hjälp med att ta fram en strategi. Eller hjälp i planeringsarbetet för träprojekt.

Det räcker inte med enstaka eldsjälar i fullmäktige.
– De kommunala bostadsbolagen har ofta stor makt och finns inte viljan där kan det vara svårt att driva igenom träbyggnadsprojekt, även om ambitionen finns i kommunens politiska ledning.
Hon skulle vilja se en förändring. Och pekar på Norge.
– Där har kommunerna betydligt större inflytande i bolagen. Och där ser vi hur allmännyttan byggt i trä i en helt annan utsträckning än i Sverige.
– En rad norska kommuner nära Värmland har varit extremt duktiga på att driva träbyggnadsprojekt, både bostäder och offentliga byggnader.

Enligt Jessica Becker kan man idag leda i bevis att träprojekt både blir billigare och klara på kortare tid än om man bygger i betong.
– Det är viktiga argument mot byggherrarna. Liksom att visa effekterna på projektekonomi och tidsplan genom konkreta exempel.
Just sådana exempel lyfter Trästad fram på Trä & Teknik 29 augusti.
Ett är Växjö, föregångskommun som startat ett eget byggbolag för att driva på träbyggnadsfrågan. Ett annat är Skellefteå, som gör en träsatsning i sitt nya kulturhus. Ett tredje är Skövde som bygger ett nytt bostadsområde, Frostaliden, helt i trä.




Källa: Svenska Mässan