Miljonprogramshus blir självförsörjande på energi med hjälp av bränsleceller från PowerCell


2018-06-20

PowerCell PS-5.
Bild: PowerCell
PowerCell PS-5.

PowerCell Sweden AB (publ) har fått en order av Nilsson Energy på ett bränslecellssystem av modell PowerCell PS-5. Systemet skall användas för att bidra till att ett miljonprogramshus i Vårgårda blir självförsörjande på förnybar energi.
– Bränsleceller och vätgas kommer att spela en avgörande roll i omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle. Projektet i Vårgårda är fantastiskt spännande och ännu ett bevis för de många möjligheter som bränslecellsteknologin erbjuder, säger Per Wassén, vd för PowerCell.

Det är det kommunala bostadsbolaget Vårgårda Bostäder som tillsammans med Nilsson Energy nu arbetar på att göra om ett antal miljonprogramshus till självförsörjande på förnybar energi. Bostäderna ägs av det kommunala bostadsbolaget Vårgårda Bostäder medan Nilsson Energy står för system och integration. Just nu byggs det första huset om och det är i det huset som det nu beställda bränslecellssystemet skall användas. Totalt rör det sig om renovering av sex huskroppar med 29 hyressättslägenheter i varje och planen är att montera bränsleceller i varje hus. Vätgasen som genereras kommer att lagras i en separat byggnad, avskild från bostadshusen.

Husen är från början tvåvåningshus men byggs nu till med ytterligare en våning för att dels kunna rymma fler lägenheter, dels också kunna förses med nya tak som är optimerade för solceller. Samtidigt energieffektiviseras husen. Solenergin som inte används under sommarhalvåret kommer att omvandlas till vätgas som lagras. Vintertid kommer vätgasen sedan att driva bränsleceller som i sin tur kommer att alstra elektricitet och värme. Husen blir därmed helt självförsörjande på fastighetsel och värme.

– Det här är ett mycket spännande projekt som på ett väldigt konkret och tydligt sätt visar på de enorma möjligheterna och fördelarna med vätgasdrivna bränsleceller, säger Per Wassén, vd för PowerCell.

– De här husen kommer själva att producera all energi som de behöver och kommer att bli det som man kallar för ”off grid”, det vill säga frånkopplade från elnätet och helt självförsörjande på fastighetsel och värme. En ökad inhemsk produktion av vätgas med hjälp av sol- och vindenergi skulle ihop med bränsleceller kunna skapa ett samhälle som inte har någon som helst negativ påverkan på vår miljö och vårt klimat – det här handlar om teknologi som på allvar kan bidra till att rädda vår planet.

Arbetet med att bygga om miljonprogramshusen i Vårgårda pågår för fullt och den första huskroppen beräknas vara inflyttningsklar under hösten-vintern.

Husen i Vårgårda är dock inte de enda som kommer att bli självförsörjande på energi med hjälp av vätgas och bränsleceller. PowerCell har också levererat ett bränslecellssystem till Skellefteå Krafts projekt Zero Sun. Zero Sun är ett hus som från början byggts för att ta till vara på vätgasen och bränslecellernas möjligheter. Även det huset kommer att bli helt självförsörjande på energi med hjälp av solen och med vätgas som energibärare. Trots att huset byggs i norra Sverige kommer det under sommarhalvåret att klara att producera tillräckligt med energi för att täcka behovet av värme och el under de kalla och mörka vintermånaderna.

Fakta om PowerCell PS-5

PowerCell PS-5 är framtaget för att möta behovet av att generera el på ett miljövänligt, tyst och tillförlitligt sätt. Systemet kan användas som reservgenerator för telekom och trafiksystem, men också som generator för byggnader och hushåll. PowerCell PS-5 finns i tre utföranden (1–5 kW) och möjliggör ett utökat användande av förnybar energi om systemet integreras till exempel med solcellspaneler. Systemet är baserat på den robusta bränslecellsstacken PowerCell S2.



Källa: PowerCell