Ny anställningsform i byggbranschen ger arbetstillfällen till nyanlända och långtidsarbetslösa


2018-06-21

Goran Colic, sätter isolering på bygget i Frölunda.
Bild: Malin Olsson
Goran Colic, sätter isolering på bygget i Frölunda.

På måndag får Goran, 31, sitt livs första lön. Vad han ska göra för pengarna har han inte bestämt ännu men han behöver en ny soffa. Byggbranschen har under de senaste åren stått inför en kompetensbrist och vägen till ett yrkesbevis är lång. Sveriges byggindustrier och Byggnads enades förra våren om en ny anställningsform, yrkesorienteringspraktik. Anställningsformen gör det möjligt för byggföretag att anställa någon som står långt från arbetsmarknaden och som tidigare inte har någon utbildning eller yrkeserfarenhet inom byggbranschen.

– Det känns otroligt bra att ha ett jobb. Det ger mig rutiner och en bra vardag, säger Goran som precis har fått sin första anställning.

Det var via Göteborgs Stads kompetenscenter som Goran fick praktik på MVB Astor bygg. Efter att ha praktiserat i fyra veckor bestämde de sig för att anställa honom.

– Det har fungerat hur bra som helst, säger Fredrik Bengtsson, personalchef på MVB Astor bygg. Goran är den tredje personen som vi anställer i den nya anställningsformen och alla tre har varit bra rekryteringar. Med en kollektivavtalad anställningsform så är spelplanen ritad för oss byggföretag och det är bara för mig att kontakta Göteborgs Stad så diskuterar vi tillsammans fram en kravspecifikation och de hjälper oss med rekryteringen.

I framtiden hoppas Goran kunna fortsätta arbeta inom byggbranschen.

– Jag lär mig något nytt varje dag, säger Goran och skrattar. Det är ju självklart eftersom jag inte arbetat med detta tidigare, men det är bra kollegor som visar mig hur jag ska göra allt. Just nu så sätter jag isolering i en tvättstuga.

Inom Göteborgs Stad ställs det krav kring social hänsyn på de byggföretag som vinner en upphandling. Det innebär att företagen måste inleda en diskussion kring att anställa någon som står långt från arbetsmarknaden.

Sami Korpela, planeringsledare för hållbar upphandling i Göteborgs Stad, menar att styrkan i den nya anställningsformen är att det är nationellt beslutade riktlinjer. I praktiken innebär det att även om en person inte får förlängd anställning hos nuvarande arbetsgivare så har de dokumenterad erfarenhet och kan fortsätta att arbeta för att nå ett yrkesbevis hos en annan arbetsgivare.

Anställningsformen yrkesorienteringspraktik är tidsbegränsad, tre till elva månader, och efter genomförd period kan anställningsformen övergå till en yrkesintroduktionsanställning. Den anställde kan då börja samla lärlingstimmar till ett yrkesbevis.




Källa: Göteborgs stad