Flemingsberg får 450 nya student- och forskarbostäder


2018-06-25

Bilden visar en vision över hur det aktuella området kan komma att se ut.
Bild: Tovatt Architects and Planners AB
Bilden visar en vision över hur det aktuella området kan komma att se ut.

Cirka 450 nya student- och forskarbostäder, lokaler för utbildnings- och forskningsverksamhet samt en förskola ska bli verklighet i Flemingsberg. Detta efter att Huddinge kommun beslutat om planuppdrag samt slutit intentionsavtal med Stiftelsen Clara och ByggVesta.

Kommunstyrelsen fattade den 20 juni beslut om att teckna intentionsavtal med ByggVesta och Stiftelsen Clara för del av fastigheten Grantorp 2:32 och med Stiftelsen Clara för fastigheten Blicka 3. Samtidigt beslutades att arbetet med en ny detaljplan inom universitetsområdet ska inledas.

– En ny detaljplan inom universitetsområdet gör det möjligt att bygga både nya student- och forskarbostäder samt nya lokaler för utbildnings- och forskningsverksamhet. Flemingsberg är ett nav för forskning, utbildning och arbetsplatser och jag är glad över att vi genom detta beslut kan bidra till akademiernas utveckling, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, Huddinge kommun.

– Stiftelsen Clara välkomnar arbetet med detaljplan för området och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Huddinge kommun och ByggVesta. Universitetsområdet växer med allt från ny utbildning såsom Polishögskolan till statlig myndighet. Att ta ett helhetsgrepp gynnar alla parter och det är bra med en plan som skapar flexibilitet för framtiden, säger Anders Anté, Stiftelsen Clara.

– ByggVesta är stolta över att få vara en del i utvecklingen av Campus Flemingsberg genom att bygga fler student- och forskarbostäder intill vårt befintliga projekt. Vi är tacksamma för det goda samarbetet vi har med Stiftelsen Clara och Huddinge kommun som möjliggör den här utvecklingen. Detta är en stor satsning som går i linje med vår intention att bygga stad och campus med långsiktighet i fokus, säger Anna Maria Sjölin, projektledare, ByggVesta.

Den nya detaljplanen beräknas vara klar för antagande av kommunfullmäktige hösten 2020. Enligt en förstudie kommer detaljplanen medföra att det totalt blir cirka 2000 boenden inom universitetsområdet. Därför ska också behovet av en förskola för 80-100 barn undersökas i detaljplanearbetet. Under detaljplanearbetet kommer ett exploateringsavtal upprättas mellan Huddinge kommun, Stiftelsen Clara och ByggVesta. Det tecknas i samband med antagande av detaljplanen och reglerar bland annat hur detaljplanen genomförs.




Källa: Huddinge kommun