Jakobsbergs Centrum har den första kombinerade solcells- och geoenergianläggningen


2018-06-26

<span class=\
Bild: Citycon
Johan Lönneborg, Adven, och Magnus Åkesson, Citycon, framför solcellsparken i Jakobsbergs Centrum.

Jakobsbergs Centrum har fått en solcellspark på taket. Centrumet har nu den första kombinerade solcells- och geoenergianläggningensom installerats i ett köpcentrum i Sverige. Tillsammans med geoenergianläggningen kommer cirka 78% av all värme och kyla som förbrukas av Jakobsbergs Centrum att tillverkas lokalt på plats.

Med sina dryga 50 000 kvadratmeter är Jakobsbergs Centrum det hittills största köpcentrumet i Sverige som har konverterat till geoenergi. Den kompletterande solcellsparken består av 330 solcellsmoduler som kommer att ha en årlig produktion av ungefär sammanlagt 80 MWh el. Det motsvarar förbrukningen hos ett 20-tal familjehem. All den producerade elen kommer att användas inne i köpcentrumet: för fläktar, belysning samt för driften av geoenergianläggningen.

–  Vi vill vara ledande inom hållbara köpcentrum och med den nya solcellsparken ökar vi tillverkningen av lokal, miljövänlig energi. En stor del av vårt klimatavtryck kan kopplas till energianvändningen. Därför får satsningen på storskalig geoenergi och solceller en stor effekt. Dessutom blir våra energikostnader mer förutsägbara, säger Magnus Åkesson, affärsområdeschef på Citycon.

Projektet är ett partnerskap mellan Citycon och Adven som har investerat i solcellsparken samt ansvarat för installeringen. Adven kommer att även att ta hand om driften under den 20-år långa kontraktsperioden.

–  Som centrumägare är Citycon pionjärer och vi är glada att man har valt oss som partner. Geoenergi och solceller i kombination i ett stort köpcentrum är ett unikt initiativ för att öka användningen av förnybar energi, säger Johan Lönneborg, affärsområdeschef fastighetsenergi på Adven.




Källa: Citycon