Mer ljus, sittplatser och planteringar i Brunnsparkens nya form


2018-06-26

Nu ska Brunnsparken rustas upp med målet att skapa ett tryggt och välkomnande park- och hållplatsrum.
Bild: White arkitekter
Nu ska Brunnsparken rustas upp med målet att skapa ett tryggt och välkomnande park- och hållplatsrum.

Nu finns ett övergripande gestaltningsförslag för upprustningen av Brunnsparken. Det utgår från att Brunnsparken ska behålla sin karaktär av historisk park och samtidigt fungera som ett tryggt och välkomnande hållplatsrum. Efter upprustningen ska Brunnsparken vara ljusare, ha fler planteringar samt fler och tillgängliga sittplatser. Stråken och siktlinjerna genom parken ska vara tydligare och tre platser öppnas upp för att ge utrymme att mötas och synas.

– Idag upplevs Brunnsparken som mörk och otrygg. Vi vill få in mer solljus och belysning i parken, bättre gångstråk, fler sittplatser, tydligare siktstråk och ny växtlighet och grönska. Framförallt vill vi att denna centrala park ska bli välkomnande, välfungerande och vacker. Med den nya gestaltningen får Brunnsparken en mycket tydligare parkkänsla och kan samtidigt fungera som ett hållplatsrum med plats för många, säger Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare i Göteborg.

I synpunktsinsamlingar från allmänheten och workshops med berörda fastighetsägare, förvaltningar och polisen fick park- och naturförvaltningen in ett underlag som visade en samstämmig bild av Brunnsparken idag och önskemål om förändringar för framtiden. Det ligger till grund för uppdraget som park- och naturnämnden gav park- och naturförvaltningen hösten 2017, att upprusta Brunnsparken med målet att skapa ett tryggt och välkomnande park- och hållplatsrum. Gestaltningen gäller själva parkdelen i Brunnsparken. I ett fortsatt arbete kommer även andra delar av platsen att utvecklas av ansvariga aktörer.

Färre träd men mer grönska
Gestaltningsförslaget innehåller färre träd än i dagens Brunnsparken för att släppa in ljus till platsen. Dessutom föreslås att nya träd planteras med skira bladverk och tydliga årstidsvariationer.

I White arkitekters gestaltningsförslag finns också upphöjda planteringar som ska ge Brunnsparken en grönare parkkänsla och bidra till bättre siktlinjer. Det finns tydliga huvudstråk, sittplatser med god tillgänglighet, ljus lättstädad markbeläggning samt mer och bättre belysning.

Tre platser öppnas upp; runt statyn ”Såningskvinnan”, mittplatsen i parken samt utanför Palace. I gestaltningsförslaget finns också ett trädäck, som sticker ut över kanalkanten vid Fredsbron. Man ska kunna ses, synas, slå sig ner i parken och röra sig obehindrat mellan hållplatslägena.

Många samverkar för ökad trygghet
Enbart den fysiska upprustningen och gestaltningen av Brunnsparken löser inte trygghetsfrågan. Samverkan för ökad trygghet pågår mellan bland annat Göteborgs Stad, fastighetsägare, näringsidkare och polisen och det arbetet kommer att fortsätta.

– Brunnsparken är Stadens äldsta park, den ligger inom riksintresse för kulturmiljövården och det finns många olika aspekter att ta hänsyn till i upprustningen. Därför har vi från start haft en kontinuerlig dialog med många olika aktörer för att kunna göra avvägningar mellan olika intressen, med målet att skapa ett tryggt och välkomnande park- och hållplatsrum som ska vara användbart för många och ett smycke i staden, förklarar stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård.

Under hösten kommer park- och naturförvaltningen att förbereda på plats i parken för att kunna påbörja arbetet med att rusta upp Brunnsparken i januari 2019.

– Brunnsparken ska bli en trygg plats där människor ska känna sej välkomna att vara, mitt emellan butiker och kollektivtrafik. Jag är glad att det finns en bred enighet i park- och naturnämnden om grunderna i utformningen och att vi tillsammans har prioriterat omgörningen för att öka tryggheten i city, säger Cecilia Dalman Eek (S), ordförande park- och naturnämnden.




Källa: Göteborgs stad