Förändringarna i Miljöbyggnad 3.0 – det här bör du tänka på


2018-06-26

Den 10 maj lanserades Miljöbyggnad 3.0 där en av de viktigast punkterna är den utökade uppföljningen av kvalitetssäkring.
Bild: TiB
Den 10 maj lanserades Miljöbyggnad 3.0 där en av de viktigast punkterna är den utökade uppföljningen av kvalitetssäkring.

Miljöbyggnad är det mest använda miljöcertifieringssystemet i Sverige och kan appliceras på de flesta typer av byggnader – från småhus och flerbostadshus till skolor och kontor. Systemet är baserat på svensk byggpraxis samt svenska bygg- och myndighetsregler. Den 10 maj lanserades Miljöbyggnad 3.0 där en av de viktigast punkterna är den utökade uppföljningen av kvalitetssäkring.

En av de viktigaste skärpningarna i Miljöbyggnad 3.0 är den utökade uppföljningen av förvaltningsrutiner som ska underlätta arbetet för fastighetsägare vid rapportering av byggnaders miljöstatus. En byggnad får behålla sitt MB3-certifikat så länge det kan styrkas att betygskraven är uppfyllda. Fastighetsägaren ska rapportera byggnadens status till Sweden Green Building Council vart femte år efter godkänd verifiering. För att underlätta arbetet finns det i Miljöbyggnad 3.0 krav på förvaltningsrutiner för uppföljning, som utgår ifrån fastighetsägarens egenkontroll.

Bas- eller certifieringskurs bör uppdateras för Miljöbyggnad 3.0
Miljöbyggnad 3.0 utgår, likt den föregående versionen, från 16 indikatorer inom energi, innemiljö och material - de faktorer som ofta skapar störst miljöproblem i nya och befintliga byggnader enligt Nationella miljömålet God Bebyggnad Miljö. Alla som gått bas- eller certifieringskurs i Miljöbyggnad bör uppdatera sin kurs om de ska arbeta med Miljöbyggnad 3.0. Här följer några av de viktigaste förändringarna som man bör ha i åtanke.


Nyheter och skärpta kriterier inom Energi

Värmeeffektbehovet – Kriterierna för värmeeffektbehovet har skärpts och kräver bland annat bättre isolering och ­värmeåtervinning i byggnader. Kriterierna är även omformulerade så att byggnadens form inte ska styras alltför mycket.

SolvärmelastDet ställs högre krav på nyproducerade lokaler. Nu krävs bland annat mer genomtänkta solskydds­lösningar för att uppnå ett högre betyg.

Energianvändning – Energianvändning som anpassats efter Boverkets ”Nära-Noll-Energi”-regler, har skärpt kraven för lokalbyggnader. Kraven har skärpts angående redovisning av energi-mätare och placeringen av mätarna, för att underlätta uppföljning i färdiga byggnader.

Andel Förnybar Energi - För att uppnå guldnivå i Andel Förnybar Energi krävs nu egna solceller alternativt solfångare, eller att till exempel överskottsvärmen från en grannbyggnad ska tas tillvara på.


Nyheter Innemiljö 

Kväveoxid - Indikatorn kvävedioxid har utgått och nivån brons är justerad för att bättre stämma överens med Boverkets byggregler alternativt Arbetsmiljöverkets eller Folkhälsoinstitutets regler. Alla indikatorer för Innemiljö har även krav på förvaltnings­rutiner för att underlätta återrapportering och uppfylla lagkravet på egenkontroll.
Ventilation- En indikator som tidigare fokuserade på teknikval har nu reviderats och betygen baseras istället på uppnådd luftkvalitet.

Legionella – Indikatorn legionella är också omformulerad till funktionskrav istället för krav på teknik.

Dagsljus - Är omformulerad men baseras fortfarande på kraven i Boverkets byggregler.


Nyheter Material

Material – Dessa indikatorer har skärpts mest av alla. Loggboken är kvar, men bör nu även innehålla VVS-varor.

Utfasning av farliga ämnen – Fler ämnen ska nu undvikas – det vill säga ämnen i kandidatförteckning som är hormonstörande eller klassade som riskminimeringsämnen. För att uppnå guldnivån ställs även krav på emissioner från byggvaror (utfasning av farliga ämnen omfattar inte VVS-varor).

Stommens och grundens klimatpåverkan (NY) – Är en helt ny indikator som innebär att man ska beräkna klimatpåverkan från byggnadens stomme och grundkonstruktion.

Sanering av farliga ämnen - Gäller för befintliga byggnader och vissa ombyggnationer och har tydligare krav på ämnen som ska inventeras och saneras för olika betyg.

 

 

Uppdatera kursen
Alla som gått baskurs eller certifieringskurs i Miljöbyggnad bör uppdatera sin kurs om de ska arbeta med Miljöbyggnad 3.0. För att göra detta, kontakta Sweden Green Building Councils utbildningsavdelning.





Källa: TiB