De vinner innovationstävling för nollutsläpp


2018-06-26

Bild: Naturvårdsverket

Hur skulle Öresundsbron byggas år 2045 med nollutsläpp av växthusgaser? Den frågan har två tävlande lag i infrastrukturbranschen arbetat med under ett år. Den 3 juli kommer vinnarna att få sitt pris i Almedalen.

Miljöarbetet behöver nya lösningar och fler innovationer om Sverige fortare ska få bättre miljö och klimat. Därför har Naturvårdsverket initierat tävlingen ”Transformativ infrastruktur – innovation för nollutsläpp” som myndigheten driver i nära samarbete med Sveriges Byggindustrier, InfraSweden 2030 samt en rad myndigheter, organisationer och industrin.

Tävlingsdeltagarna är från cement- och stålindustrin, anläggningsbranschen, konsulter samt forskningsinstitut och akademi. Bland de unika inslagen är att inom lagen samarbetar konkurrenter och genererar idéer tillsammans medan kollegor tävlar mot varandra i olika lag.

Vinnaren utses i Almedalen
Under tävlingen har lagen fördjupat sig inom bland annat biomimicry, ny gruv- och rymdteknik och nya affärsmodeller. Lagen har lämnat in tre till fem koncept vardera i tävlingskategorierna ”transformativ helhetslösning för nollutsläpp” och ”banbrytande innovationskoncept”. Koncepten har bedömts av två jurygrupper. De vinnande koncepten offentliggörs med prisutdelning av närings- och innovationsminister Mikael Damberg och miljöminister Karolina Skog i samband med ett Almedalsseminarium. Media är välkommen att delta på seminariet och intervjua vinnarna i direkt anslutning till seminariet.



Källa: Naturvårdsverket