Verktyg för att minska avfall vid nybyggnation framtaget


2018-06-27

Bild: Hållbar Utveckling Skåne

Byggsektorn står för cirka en tredjedel av det avfall som uppkommer i Sverige. Det finns i princip inga ekonomiska motiv att hålla nere mängden avfall vid byggnation eftersom avfallet står för en försvinnande liten del av ett byggprojekts totala kostnader. Därför behövs andra drivkrafter för att minska avfallsmängderna och att ställa krav vid upphandling är ett sätt att stötta en hållbar utveckling inom byggbranschen.

Hållbar Utveckling Skåne har drivit ett Re:Source-finansierat projekt där man tagit fram förslag på krav att ställa för att minska avfall vid nybyggnation i offentliga och privata upphandlingar.

I projektet har en expertgrupp med deltagare från olika branscher arbetat tillsammans. Med i projektgruppen fanns Lunds universitet, Sysav, NCC, Skanska, Trelleborgs kommun, Ronneby kommun, Helsingborgs stad, Svedala bygg, IVL och Wihlborgs fastigheter. Denna grupp har tillsammans olika infallsvinklar och stor kunskap både om vad som fungerar för byggbranschen, för den offentliga sektorn som ska göra upphandlingar och inte minst kring hur man väljer ett verktyg som skapar förutsättningar för att få ut mesta möjliga miljönytta från krav som ställs i upphandling.

Förhoppningen är att kraven ska användas av upphandlare och fungera som en idébank och inspirationskälla i arbetet med att minska avfall.




Källa: Hållbar Utveckling Skåne