"Bra ambitioner (MP) – men gärna fler skarpa förslag för fler bostäder"


2018-08-13

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Bild: Kristian Pohl
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder ser fler bra ambitioner i Miljöpartiets bostadspolitiska förslag, men efterfrågar förutom investeringsstödet ett större statligt ansvar för bostadsfinansieringen.
– Det är glädjande att Miljöpartiet ser hyresrättens viktiga funktion för att skapa en fungerande bostadsmarknad och öka rörligheten, säger Marie Linder.

Miljöpartiets ambition är att bygga 450 000 lägenheter under perioden 2019–2025. Det innebär 64 000 lägenheter per år och en höjd ambition jämfört med det som framställs som det rekordhöga bostadsbyggandet år 2017, 51 000 lägenheter.

– Förslagen om utvecklat investeringsstöd och skärpt bostadsförsörjningslag är visserligen bra men det krävs ännu mer kraftfulla åtgärder för att nå byggmålet. Staten måste utöver investeringsstödet ta ett större ansvar för finansieringen av bostadsbyggandet och samordna bostadsbyggandet med satsningar på infrastruktur, säger Marie Linder.

I programmet nämns amorteringskrav och nedtrappning av ränteavdrag.

– Vi vill se en rejäl reformering av bostadsbeskattningen som skapar likvärdiga och rimliga ekonomiska villkor för alla boendeformer, säger Marie Linder.

– Miljöpartiet, som har höga ambitioner vad gäller miljö och hållbar utveckling, missar tyvärr miljonprogrammets förnyelsebehov. En rejäl statlig satsning på hållbara investeringar i dessa skulle kunna bidra till både minskad segregation och en omställning till ett mer klimatsäkert boende. Samtidigt som bostäder med rimliga hyror behålls och hyresgäster har råd att bo kvar, säger Marie Linder.

Miljöpartiet uppmärksammar behovet av vackra, friska och funktionella bostäder och bostadsområden.

– Det är bra att Miljöpartiet lyfter arkitektur och funktionalitet och att det ska finnas plats för livet mellan husen genom kultur, föreningar och levande parker, säger Marie Linder.



Källa: Hyresgästföreningen