Telge Fastigheter installerar solceller på åtta fastigheter


2018-08-16

Bild: Telge Fastigheter

Telge Fastigheter fortsätter satsningen på förnybar energi. Under hösten installeras solceller på åtta fastigheter i Södertälje. Med en totalyta på 3000 m2 beräknas solcellsinstallationerna årligen producera 430 MWh el. Lika mycket energi som skulle räcka till att försörja en elbil 54 varv runt jorden.

Telge Fastigheter har fått uppdraget av styrelsen och genomför installationerna i två etapper, med september som byggstart för den första. Då kommer Wasahallen, Ronnaskolan, Kaxbergs förskola och Morabergs studiecentrum få solceller på sina tak. I andra etappen ingår Ljungbackens förskola, Tavestaskolan, Eneskolans idrottshall och Pershagenskolan. För dessa installationer håller bygglovshandlingarna på att färdigställas och preliminär byggstart är slutet av oktober.

– Denna satsning ligger i linje med bolagets hållbarhetsarbete och medverkar till målet om en fossilfri kommun. Det känns också roligt att merparten av solcellerna kommer att vara på skolors tak, så att den förnybara elproduktionen blir en naturlig del av inlärningsmiljön, säger Yilmaz Kerimo (S), styrelseordförande Telge Fastigheter.

De åtta nya installationerna görs i befintligt bestånd och är del i den satsning på förnybar energi som Telge Fastigheter gör tillsammans med Södertälje kommun under 2018. Dessutom är beslut taget att beräkning om lönsamhet för solceller ska göras vid alla nyproduktionsprojekt.

– Det är kul att den stora satsningen på solceller som vi beslutat om nu kommer igång ordentligt. Det är en viktig prioritering vi gjort i styrelsen att satsa på solceller för att öka produktionen av förnybar energi på våra byggnader, säger Lars Greger (MP), ledamot i styrelsen.

Sedan tidigare har bolaget installerat solceller på Telge HK, Blombackaskolan, Viksbergshallen, Holmfastvägen 31, Västergårds arena och Tom Tits Experiment, som årligen ger 320 MWh förnybar el. Under de nästkommande åren räknar Telge Fastigheter med att installera solceller i samma utsträckning som 2018-års installationer.



Källa: Telge Fastigheter