Renovering ska rädda masugnen i Ulfshyttan


2018-08-17

Masugnen i Ulfshyttan har ett akut behov av renoveringen. Stenar har börjat falla ned från väggarna och fastighetsägaren har därför tvingats spärra av anläggningen.
Bild: Länsstyrelsen i Dalarnas län
Masugnen i Ulfshyttan har ett akut behov av renoveringen. Stenar har börjat falla ned från väggarna och fastighetsägaren har därför tvingats spärra av anläggningen.

Ulfshyttan är ett viktigt besöksmål i kulturleden Silverringen. I centrum för bruksmiljön står brukets masugn, en byggnad som idag är avspärrad för allmänheten på grund av rasrisk. Fastighetsägaren Bergvik Skog och Länsstyrelsen har därför påbörjat en omfattande renovering av ugnen. Målet är att den åter ska vara öppen för besökare under hösten 2018. Nu bjuds media in till en visning av det arbete som pågår.

Silverringen är en kulturled som binder samman ett antal spännande bergslagshistoriska miljöer i Säters kommun. Leden presenterar dem på ett pedagogiskt sätt och gör dem tillgängliga för besökare. Ulfshyttan, en välbevarad bruksmiljö med anor från 1600-talet, har stor betydelse för förståelsen och upplevelsen av bergsbruket i Silvbergs socken. Därför görs nu en storsatsning från Länsstyrelsen för att finansiera restaureringen av brukets masugn.

– Masugnen hade ett akut behov av renovering. Stenar hade börjat falla ned från väggarna och fastighetsägaren hade därför tvingats spärra av anläggningen. Det var därför angeläget att masugnen renoveras på ett sådant sätt att dess kulturhistoriska värden bevaras och miljön fortsätter att vara tillgänglig för besökare, säger Olle Lind, antikvarie på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Renoveringen innebär bland annat att murverk av slaggflis återställs genom återställande av nedfallna delar och omfogning av befintligt murverk. Stenfoten rensas från vegetation. Valv av tegel fogas och muras om vid behov. De putsade delarna av fasaderna lagas och på den översta delen av masugnen skall panelen lagas och rödfärgas. Plåttaket kommer målas och större öppningar sättas igen med träpanel. Hela projektet beräknas kosta ca 2,6 miljoner och Länsstyrelsen har lämnat bidrag till renoveringen med ca 2,5 miljoner kronor.

– Det här är en av våra största satsningar inom kulturvården i år, berättar Olle Lind.




Källa: Länsstyrelsen i Dalarnas län