Kvarteret Borgen vinner Halmstads arkitekturpris


2018-09-04

Bild: Kenatroo Tryman

För första gången har Halmstadborna fått vara med och påverka vem som ska vinna priset. Hela 68 procent, av de 400 rösterna, landade på kvarteret Borgen. Tillsammans med HFAB har Liljewall arkitekter mottagit Halmstad Arkitekturpris 2018.


– Det är extra roligt att få Halmstadbornas egen röst! Att det vi ritat uppskattas och gillas av dem som bor här och har byggnaderna i sin närhet. Det är det bästa erkännandet man kan få som arkitekt! säger Hilda Esping Nordblom, ansvarig arkitekt på Liljewall.

Motivering från nämnden
Borgens enkla tydliga byggnadsvolymer binder samman den centrala staden med Söders nyare bostadsbebyggelse. Med sina branta bandtäckta sadeltak och takkupor i fasadliv förs tankarna till en äldre hamnkaraktär. Ljust och mörkt tegel klär fasaderna tillsammans med falsad rheinzink. En lägre länga sträcker sig utefter Södra vägen medan placeringen av övriga byggnader är mer uppbruten och kopplar till Söders varierade struktur. Fina utblickar ges mot Nissan och de äldre grannbyggnaderna från de ljusa lägenheterna och från de gemensamma gårdsrummen.

– Bostadskvarteret Borgen är ett mycket väl genomarbetat och genomfört projekt från helhet till detalj. Det är hög kvalitet på materialvalen och en intressant och konsekvent anpassning till Söders karaktär och till Nissanrummet. Jag är glad att vi i år hade tre projekt med väl genomförda flerbostadshus som kandidater till priset. Sist vi hade ett flerbostadshus som vinnare var 2008, säger Kajsa Sparrings, stadsarkitekt i Halmstad kommun.

Området, som stod inflyttningsklart tidigare i år och rymmer totalt 179 hyreslägenheter i åtta hus på fyra till sju våningar, startade som en tävlingsvinst i parallella uppdrag 2012. Utifrån det vinnande förslaget har detaljplanen utarbetats.

– Det har varit väldigt roligt att arbeta med projektet. Extra roligt att se att resultatet med både byggnaderna och det omkringliggande landskapet blev precis så fint som vi tänkt oss, säger Hilda Esping Nordblom.

– Jag vill också gärna poängtera att arbetssättet och arbetsordningen är bra där samma personer följer projektet från start till mål, från idé till färdig byggnad. Jag hoppas att vi får möjlighet att återigen samarbeta framöver! tillägger Sparrings. 



Källa: Liljewall arkitekter