Nu är det dags att nominera till 2018 års Isabellestipendium!


2018-09-04

Bild: skeeze/Pixabay

Byggbranchen är en av Sveriges mest ojämställda branscher när det kommer till könsbalans. Idag är 99%* av alla hantverkare män. För att förändra detta startade designern och kreatören Isabelle McAllister Isabellestipendiet - ett stipendium som delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen och som riktar sig till kvinnor och icke-binära inom byggbranschen. Med stipendiet vill Isabelle uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare och lyfta dem som redan är verksamma.

I år är det 8:e året som Isabellestipendiet delas ut. Under de här åren har det gått att se hur fler och fler har engagerat sig för att få in fler kvinnor i byggbranschen och mer mångfald i företagen.

– Samtidigt så vittnar bland annat höstens #metoo revolution och uppropet #sistaspikenikistan att det är en bit kvar. Vi vill med stipendiet bidra till en diskussion om hur vi i framtiden vill att byggbranschen ska se ut, säger Isabelle McAllister, grundaren av stependiatet.

Nomineringsprocessen pågar mellan måndagen den 3 september och söndagen den 16 september. Isabellestipendiet delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen. Prisutdelningen sker den 11 oktober på Stockholmsmässans mässa Hem, villa och bostadsrätt.

*Statistik hämtad från fackförbundet Byggnads.

2017 års jury består av:

Isabelle McAllister - designer & kreatör. Instiftare av Isabellestipendiet
Frida Ramstedt - driver Sveriges största inredningsblogg Trendenser
Julia Ohlström - marknadsansvarig Rättviseförmedlingen
Björn Christiernsson - snickare & tv-profil
Karolina Dahl - elektriker och 2017 års Isabellestipendiat   
Pirre Starrin - snickare & tv-profil
Mackan Nylén - snickare & tv-profil
Therese Marteleur - målare och 2016 års Isabellestipendiat
Charlotta Gren - chef verksamhetsutveckling, JM Entreprenad


Om Rättviseförmedlingen
Rättviseförmedlingen är en digital folkrörelse som arbetar för en rättvis representation som speglar samhället som det ser ut. Med hjälp av efterlysningar och tips arbetar Rättviseförmedlingen konkret och konstruktivt för att stereotypa föreställningar om kön, bakgrund och fysiska förutsättningar inte ska begränsa människors möjligheter och rättigheter att göra vad de vill och kan. Idag samarbetar över 135 000 personer på sociala medier att hjälpa projekt, företag och organisationer att hitta kompetens som hamnat i skymundan.



Källa: Rättviseförmedlingen