Södertälje kommun utvidgar stadskärnan - väljer arkitektkontoret Andersson Arfwedson


2018-09-04

Planområde fågelperspektiv.
Bild: Per Kristiansen
Planområde fågelperspektiv.

Ola Andersson, arkitekt och grundare Andersson Arfwedson.
Bild: Per Kristiansen
Ola Andersson, arkitekt och grundare Andersson Arfwedson.

Södertälje växer. Den centrala staden skall förtätas och stadskärnan utvidgas söderut för att omfatta även området mellan stadshuset och järnvägsstationen. Det centrala området är en mycket viktig nod för kollektivtrafiken och behöver utvecklas och förnyas. Målet är att bygga ut stadskärnan och Södertälje kommun har valt Andersson Arfwedson arkitekter för uppdraget.

Det stockholmsbaserade arkitektkontoret Andersson Arfwedson ska tillsammans med kommunen visa hur gator och kvartersstruktur ska omvandlas samt svara på en rad frågor som exempelvis: Hur kan ett trevligt, funktionellt och hållbart stadsrum skapas? Hur ska trafiken fungera i framtiden? Vilket utrymme ska bilar, bussar, cyklar och gående ges? Var finns lämpliga platser för nya vägkorsningar? Kan planskilda korsningar tas bort?

– Vårt starka engagemang för en human och hållbar stadsutveckling i kombination med vår kunskap inom just svenska städers utveckling lämpar sig väl för Södertäljes utmaningar. Vi är mycket glada över att nu få vara med och bidra till stadens framtida utveckling, säger Ola Andersson, arkitekt och grundare Andersson Arfwedson.

Uppdraget omfattar båda sidor av Nyköpingsvägen, från Järnagatan ner till Hertig Carls väg med anslutande kvarter. Möjligheterna att omvandla aktuell gatusträckning till en stadsgata ska utredas. Resultatet kommer att presenteras i slutet av 2018 och ligga till grund för de detaljplaner som kommer tas fram i närområdet.

– Vi har många kvalitéer att ta vara på i Södertälje – kanalen mitt i staden, historisk bebyggelse och parkområden. Vårt politiska mål är att bygga 20 000 bostäder på 20 år och samtidigt förbättra våra offentliga platser och stadsrummet i centrum. Tillsammans med Andersson Arfwedson ska vi nu ta fram en konkret plan för utvecklingen av stadens centrala delar, berättar Johan Filipsson, Södertälje kommun.

Enligt stadens politiska mål och budget för 2018 ska Södertäljes stadskärna vara en attraktiv plats för både boende och besökare. Redan 2010 antog kommunfullmäktige stadsutvecklingsprogrammet ”Södertälje stadskärna 2009–2029 – program för en hållbar stadsutveckling”. Enligt programmet ska stadskärnan stärkas genom en omvandling av vägar till gator, en komplettering av kvartersstrukturen och fler offentliga rum av hög kvalitet. Även stråk för promenad och rekreation ska prioriteras.

Om Andersson Arfwedson:
Andersson Arfwedson startades 2013 av arkitekterna Ola Andersson och Herman Arfwedson för att arbeta med byggnadskonst och stadsbyggnad kring hemmet, huset, staden och relationen dem emellan. Ola Andersson är även en uppskattad, kunnig och engagerad debattör, författare och skribent inom frågor som rör svenska städers utveckling. Han skriver löpande i Dagens Nyheter.



Källa: Balodis PR AB