Vädjan från söt kanin gav 56% färre fimpar på marken


2018-09-14

Utvalda hållplatser fick sällskap av nikotinkaninen som försöker sluta röka. Hela 56 procent eller 1 100 fimpar slängdes i askkoppen istället för på marken.
Bild: Andreas Offesson
Utvalda hållplatser fick sällskap av nikotinkaninen som försöker sluta röka. Hela 56 procent eller 1 100 fimpar slängdes i askkoppen istället för på marken.

I våras genomfördes ett nudgingprojekt för att minska nedskräpning av fimparna på busshållplatser i Ystads, Trelleborgs och Lunds kommun. Utvalda hållplatser fick sällskap av nikotinkaninen som försökte sluta röka. Gula synliga askkoppar sattes upp på busshållplatserna och gröna rutor visade vägen till askkopparna. Hela 56 procent eller 1 100 fimpar slängdes i askkoppen istället för på marken.

– Vi ville på ett humoristiskt sätt öka medvetenheten kring ett stort nedskräpningsproblem. Resultatet är mycket positivt, fimparna på marken minskade med 56 procent under de sex veckor som projektet genomfördes. Det handlar om att 1 100 stycken fimpar slängdes i askkoppen, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav. 

Att genomföra nudgingprojekt för att minska fimparna på marken kan alltså vara ett bra sätt att minska nedskräpningen. Samtidigt måste attityden ändras så att det inte känns ok att slänga sitt skräp direkt på marken. 

– Metoden nudging handlar om att göra det lätt att göra rätt. Det är fantastiskt roligt att se hur små enkla kostnadseffektiva knuffar kan leda människor till bättre beteende och bättre miljö, säger Katharina Paoli, Managing Director på A Win Win World. 

Nedskräpning av fimpar är ett stort problem för kommunerna och miljön. Fimparna är inte bara svåra att städa upp, de förfular och innehåller plast och miljögifter.

– Jag tror inte så många är medvetna om att fimpar som slängs i gatubrunnar riskerar att hamna i våra vattendrag och i haven. Fimparna misstas sedan för mat av fåglar och fiskar, en liten fimp kan alltså orsaka stor skada. Ett sätt att undvika att fimparna kommer på marken kan vara smarta fimpburkar i metall som är smidiga att ha i fickan, säger Ann Thorén.

Näst på tur att välkomna Nikotinkaninen är Kävlinge kommun. 

– Vi behöver ta krafttag mot nedskräpningen av fimpar. Det är en stor kostnad varje år för kommunen och ett högt pris för vår miljö. Vi hoppas att Nikotinkaninen väcker uppmärksamhet och gör så att fimparna hamnar där de ska vara, i askkopparna, säger Ola Åkesson, gatuingenjör, Kävlinge kommun.

Fakta*:

*Källa: Håll Sverige Rent




Källa: SYSAV