Nedläggning av fabriken i Vålberg kan leda till att produktion flyttas till Bjärnum och Älvsbyn


2018-09-18

Älvsbyhus lägger ner fabriken i värmländska Vålberg vilket betyder att 44 medarbetare varslas och Vålbergs produktion kan flyttas till Bjärnum och Älvsbyn. Det är en nedgång när det gäller marknaden för nybyggda villor i Sverige. Generellt i landet är nedgången 20 procent.

– Vi anpassar nu bolaget genom att fokusera ännu hårdare på kostnaderna för att sedan gå stärkta ur den sviktande småhusbranschen, säger Kent Johansson VD Älvsbyhus.

Älvsbyhus är Sveriges största småhustillverkare
Älvsbyhus har i dag sammantaget 334 anställda i hela koncernen. Nedläggningen i Vålberg innebär att 44 personer av dem blir varslade. Varav 39 är från kollektivsidan och fem är tjänstemän.

– Det är ett tufft beslut, framförallt för att vi naturligtvis förstår att vi påverkar 44 människor och deras anhöriga. Vi har funnits tillgängliga i Vålberg hela dagen för att se hur vi kan stötta i den omställning som det här innebär för de varslade. Vi ska göra vad vi kan för att underlätta detta. 

Nedgången utgör en stor förändring på marknaden. Kent Johansson får i minnet leta sig tillbaka till fastighetskrisen på 90-talet.

– När fastighetsbranschen kraschade 1992 och den svenska husmarknaden gick från 18 000 hus per år till 3 000 hus på ett år tvingades Älvsbyhus, under denna tid, att varsla över 100 personer. Trots dagens varsel är vi 2018 fler anställda än före fastighetskraschen på 90-talet. Vi har utvecklat, tillverkat och levererat mer än 41 000 hus sedan starten och har investerat miljonbelopp i våra fabriker. Satsningen fortsätter med full kraft in i framtiden och vi tänker fortsätta vara Sveriges största hustillverkare. Med det målet behöver vi ibland ta tuffa beslut, säger Kent Johansson VD Älvsbyhus.

Fabriksnedläggningen till trots så har Kent Johansson en förhoppning om en vändning på marknaden:

– Vi hör att det börjar röra sig på bostadsmarknaden igen, försiktigt positiva signaler som vi hoppas är ett tecken på att det vänder uppåt. Sedan har vi själva nya husmodeller som ska lanseras i höst och vi har som mål att gå stärkta ur det här som bolag, säger Kent Johansson VD Älvsbyhus




Källa: Älvsbyhus