Bortglömd konst avtäcktes på Kungsholmen


2018-09-27

SKBs ordförande Charlotte Axelsson avtäckte mosaiken i kvarteret Basaren.
Bild: baraBild.se
SKBs ordförande Charlotte Axelsson avtäckte mosaiken i kvarteret Basaren.

När det gamla kvarteret Basaren 1 från 30-talet högst upp på Hantverkargatan revs för några år sedan kom en väggmosaik i dagen. Den stora mosaiken har nu konserverats och restaurerats och avtäcktes nyligen på en av väggarna i det nya bostadshuset som SKB byggt på samma plats.

Det var när rivningen av det gamla kvarteret Basaren 1 började 2015, som ett konstverk av glasmosaik från 1950-talet upptäcktes. Mosaiken var dold bakom en vägg, men placeringen visar att konstverket satt bakom fiskdisken i husets första livsmedelsbutik, Norrmalms livs. Den gamla byggnaden uppfördes under åren 1931-1934 och ritades av Björn Hedvall, som var arkitekten bakom många hus på Kungsholmen under den tiden.

Den konstnärliga utsmyckningen är en viktig del när SKB bygger nytt. 
– Konsten ska leva över tid och ha koppling till platsen eller kvarterets namn. Därför blev det ett lätt val att bevara och renovera mosaiken, som nu pryder en av väggarna på entréplan, säger fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.

Konservatorn Ewa Björdell har bara varit med i ett liknande projekt tidigare. 
– Att konsten, som här, varit dold och sedan får ett nytt liv, i en ny byggnad känns väldigt unikt och väldigt roligt, säger Ewa Björdell.

Det nya kvarteret Basaren uppfördes under åren 2016-2018 av SKB och ritades av Wingårdh Arkitektkontor AB. Här finns 44 kooperativa hyresrätter.



Källa: SKB