"Nordbygg 2018 var en succé!"


2018-10-05

Bild: Stockholmsmässan

Med 48 000 besökare, 930 högkvalitativa utställare och 250 välbesökta seminarier blev Nordbygg 2018 en publik- och utställarsuccé. Nu ser arrangörerna med tillförsikt fram emot 2020. Inte minst därför att mer än 50 procent av utställarytan redan är bokad.

Årets Nordbygg var den bästa någonsin! Det menar besökarna som i den genomförda besökarundersökningen har givit årets mässa betyget 4,4 av fem möjliga – det högsta betyget någonsin. Även ambitionen att utveckla Nordbygg har visat sig fungera. Det intygar den tredjedel av besökarna som anser att mässan blivit allt bättre de senaste åren.

– Det känns naturligtvis jättebra att våra ansträngningar uppskattas. Och att antalet besökare i år var fler än 2016. Extra glädjande är att vi är branschbäst när det gäller antal kvinnor bland besökarna. Att dessutom drygt hälften av utställningsytan för 2020 redan är bokad är ett bevis på att även utställarna är nöjda, säger Peter Söderberg, Nordbyggs projektchef.

Vinner på storlek och bredd
Förklaringarna till det goda resultatet är flera menar Peter Söderberg. Att mässan är välstrukturerad och därmed överskådlig är en, storleken, utställarbredden, mängden intressanta evenemang och den stora andelen nyheter är andra. Utställarna uppskattade det internationella intresset som i år var rekordstort liksom antalet besökare i beslutande ställning.

Med ett seminarieprogram i tiden fylldes stolarna snabbt. Ett av de mest välbesökta tog upp branden i Grenfell Tower i London, som också kom att beröra åhörarna starkt.

– Det viktiga budskapet var att vi måste verka bättre tillsammans för brandsäkerhet och kunskap om material ur brandsynpunkt och att vi måste ha ett bättre kontrollsystem i Sverige, sammanfattar Anneli Kouthoofd, vd på Byggmaterialindustrierna och seminariets moderator.

Nya tekniken här för att stanna
Uppskattat var även att årets Nordbygg genomsyrades av digitala inslag, såväl i seminarieprogrammet som på mässgolvet.

Något som manifesterades genom Nordic Contechs beslut att lansera sin mötesplats för digitala innovationer inom byggbranschen på mässan.
– Den nya tekniken kommer nu starkt även inom byggsektorn. Det kommer att bli ännu tydligare på Nordbygg 2020, säger Peter Söderberg.



Källa: Stockholmsmässan