Derome kammar hem arkitekturpris


2018-10-09

De traditionellt röda husen i Kullavik, med modern touch tar hem arkitekturpris i Kungsbacka kommun.
Bild: Deromegruppen
De traditionellt röda husen i Kullavik, med modern touch tar hem arkitekturpris i Kungsbacka kommun.

När årets vinnare av Kungsbacka kommuns arkitekturpris utsågs var det Derome Mark & Bostad som kammade hem vinsten i kategorin Bostadshus, tillsammans med arkitektbyrån Liljewalls. Husen som tilltalade juryns öga var de röda enplanshusen som har byggts i Deromes nya kvarter Seglarängen i Sandlyckan, Kullavik.

Projektchef Örjan Jonsson från Derome Mark & Bostad tog emot priset.
– Det känns fantastiskt att vinna ett pris för den här pärlan i området. Tillsammans med Liljewalls har vi skapat väldigt uppskattade bostadshus med tilltalade materialval och det är vi väldigt stolta över, säger han.

De rödmålade enplanshusen påminner om kringbyggda gårdar utmed Hallandskusten och härrör till hav och skog, precis som bostadsområdet gör. Husen är byggda i vinkel som, tillsammans med omgivande hus och komplementbyggnader, skapar privata och vindskyddade gårdar. Det traditionella gårdshuset har fått en modern planlösning som är uppdelad mellan en mer offentlig och en privat del. Husets hjärta är den det stora köket som kombineras med matplats och sällskapsrum. Här är det öppet ända upp till nock och känslan av rymd förstärks av de strategiskt placerade takfönstren.

– Liljewalls har gjort ett väldigt bra jobb med att skapa bostäder som kombinerar de traditionellt röda gårdshusen, med den moderna touchen, fortsätter Örjan Jonsson.
– Det här är ett arkitektkontor som vi har ett nära och etablerat samarbete med, så det är extra roligt att det är just det här projektet som belönas.

Juryns motivering
Det är allmänheten som har nominerat förslag på kandidater till priset och som sedan även har röstat fram vinnarna. Juryns uppgift har varit att välja ut de sex tävlande bidragen. Juryns motivering till bostadshusen i Sandlyckan lyder:

”Som en del i en helhet har arkitekten skapat en modern hustyp med släktskap till traditionell arkitektur i volymer, färg och materialval.”

Övriga tävlade var byggnader skapade av arkitektbyråerna Krook & Tjäder, Susanne Wikskal, Landskapsgruppen, What! Arkitektur och Tengbom. Derome och Liljewalls bidrag fick 51 procent av rösterna.



Källa: Deromegruppen