Nu kan Karlstadsborna nominera till årets byggnadsvårdspris


2018-10-09

Bild: Karlstads kommun

Har du renoverat 30-talsvillan med tidstypiska material? Vet du någon som har gjort en insats för historien och satsat på byggnadsvård när de har renoverat en byggnad? Då kan du få Karlstads kommuns byggnadsvårdspris. Kommunen vill ha in nomineringar senast 7 november.

Den 21 november ska Karlstads kommun för tredje året i rad dela ut sitt byggnadsvårdspris. Priset syftar till att belöna och uppmuntra särskilt värdefulla insatser inom byggnadsvården och byggnadskulturen. Nu har Karlstadsborna möjlighet att nominera personer eller byggnader som de tycker skulle vara värdiga vinnare.

– När Karlstad växer och det byggs mycket nytt är det viktigt att samtidigt bevara stadens historia. Därför vill vi ha in tips på bra exempel på varsamma restaureringar eller insatser inom byggnadsvården, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Stadsarkitekt Henrik Sjöberg sitter med i juryn och hoppas att även privatpersoner ska våga nominera sig själva och sina grannar.

– Karlstads historia finns inte bara i historieböcker utan finns överallt omkring oss. Jag hoppas att vi kommer få in tips på 30-, 40, och 50-talsvillor som har blivit varsamt renoverade. De som satsar på byggnadsvård i våra bostadsområden gör en viktig insats för hela Karlstads historia, säger han.

Tidigare vinnare av byggnadsvårdspriset är Prepart AB för den respektfulla omvandlingen av gamla Wermlandsbanken (2016) och Wermlands byggnadsgille för spridande av kunskap och hantverkstradition (2017).

Så nominerar du:
För att nominera en kandidat till byggnadsvårdspriset skickar du e-post till stadsbyggnadsforvaltningen@karlstad.se. Förklara varför du tycker att personen eller byggnaden förtjänar priset. Det går att nominera kandidater till och med 7 november.




Källa: Karlstads kommun