Norrtälje kommun sluter stort låneavtal med Nordiska investeringsbanken


2018-10-11

Visionsbild över Norrtälje hamn - Norrtälje stads nya framväxande stadsdel.
Bild: Norrtälje kommun
Visionsbild över Norrtälje hamn - Norrtälje stads nya framväxande stadsdel.

Norrtälje kommun och Nordiska investeringsbanken har tecknat ett 25-årigt låneavtal värt 400 miljoner kronor för investeringar i klimatsmarta lösningar för framtiden.

Norrtälje kommun växer kraftigt och räknar med att dagens dryga 61 000 invånare är närmare 76 000 till år 2026. Kommunen investerar därför i den kommunala infrastrukturen på många håll för att kunna tillgodose kapacitet för flera tusen nya hushåll de kommande åren. Låneavtalet på 400 MSEK med Nordiska investeringsbanken (NIB) är därför en viktig del i kommunens finansieringsmix.

– Vi är mycket stolta över att kunna utöka vårt engagemang med Nordiska investeringsbanken som en långsiktig finansiär för våra hållbara investeringar i Kommunen. Det visar att vi är en stark Kommun som investerar i klimatsmarta lösningar för framtiden, säger Jonas Andréasson, finanschef Norrtälje kommun.

Just nu pågår byggandet av en ny grundskola i Rimbo och kommunen har behov av flera skolor och förskolor de kommande åren. Dessutom pågår just nu bygget av en ny brandstation som ingår lånefinansieringen från NIB. Flera av kommunens reningsverk kommer moderniseras och byggas ut de kommande åren, bland andra Lindholmens reningsverk i Norrtälje stad och reningsverket i Rimbo. Bostadsbyggandet är även på en hög nivå och behovet av att bygga ut VA-anläggningen kommer öka.

– Genom att investera i den kommunala infrastrukturen kan Norrtälje kommun anpassa sig till befolkningstillväxten och säkerställa dricksvattenförsörjningen. Moderniseringen av reningsverken bidrar till att hålla kvaliteten på utsläppt avloppsvatten på en godtagbar nivå, säger Henrik Normann, verkställande direktör för NIB.

Nordiska investeringsbanken NIB är en internationell finansieringsinstitution som ägs av de åtta medlemsländerna: Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Banken finansierar privata och offentliga projekt i och utanför medlemsländerna. NIB har högsta möjliga kreditvärdighet, AAA/Aaa hos de ledande kreditvärderingsinstituten Standard & Poor’s och Moody’s.



Källa: Norrtälje kommun