Miljonprogramsbostäder i Vårgårda blir självförsörjande på energi – Gröna lån finansierar


2018-10-11

172 lägenheter på Backgårdsgatan i Vårgårda blir självförsörjande på energi tack vare solceller, vätgas och batterier. Projektet finansieras med Gröna lån från Kommuninvest.
Bild: Kommuninvest
172 lägenheter på Backgårdsgatan i Vårgårda blir självförsörjande på energi tack vare solceller, vätgas och batterier. Projektet finansieras med Gröna lån från Kommuninvest.

Kommuninvest har passerat 35 miljarder kronor i beviljade lån till investeringsprojekt som främjar en hållbar samhällsutveckling, s.k. Gröna lån. Totalt har 98 kommuner och landsting finansierat 209 investeringsprojekt inom förnybar energi, gröna byggnader och vattenhantering med Gröna lån.

Ett av de projekt som under året beviljats Gröna lån är flerfamiljshusen i Vårgårda som ska bli självförsörjande på energi. Det är det kommunala bostadsbolaget Vårgårda Bostäder som renoverar och uppgraderar ett helt bostadsområde på Backgårdsgatan i Vårgårda.

Tack vare solceller, vätgas och batterier skapas en unik energilösning som ger husen värme och fastighetsel året om. Projektet omfattar sex byggnader med totalt 172 lägenheter. Det är första gången tekniken prövas på flerbostadshus i Sverige.

– Vårgårda är känt för sina innovationer och för sitt positiva företagsklimat, nu slår vi ihop dessa och visar att det går att klara nya strängare energikrav från myndigheter med ett innovativt tänkande. Vårgårda kommun har också omfattande miljömål med fokus på ett mer hållbart samhälle, och det känns självklart att finansieringen ska ske med gröna lån, säger Jan Thorsson, VD för Vårgårda Bostäder.

Planen är att montera bränsleceller i varje hus. Vätgasen som genereras kommer att lagras i en separat byggnad, avskild från bostadshusen. Husen som från början är tvåvåningshus byggs till med ytterligare en våning för att dels kunna rymma fler lägenheter, dels också kunna förses med nya tak som är optimerade för solceller. Projektet har erhållit 270 mnkr i Gröna lån.

30 projekt erhöll Gröna lån vid senaste miljökommittémötet

Vid det senaste mötet i Kommuninvests miljökommitté, som beviljar de Gröna lånen, godkändes totalt 3,8 miljarder kronor till 30 gröna investeringsprojekt runtom i Sverige, se tabell nedan.

Godkända Gröna lån, miljökommittémöte 11 sept 2018ProjektkategoriBelopp, mnkr
EIDAR TROLLHÄTTAN Kv MarsGröna byggnader443
FINSPÅNG Lillängens förskolaGröna byggnader40
KRAFTSTADEN Byggnad 103Gröna byggnader255
KRISTIANSTADSBYGGEN Finland 5 och 7Gröna byggnader100
KRISTIANSTADSBYGGEN Hästen 1Gröna byggnader50
MARIEHUS EkenGröna byggnader88
MARIEHUS GaleasenGröna byggnader80
MARIEHUS StrandgårdenGröna byggnader75
MÖNSTERÅS Landsbygdsprojekt VAVattenhantering30
MÖNSTERÅS MölstadskolanGröna byggnader20
MÖNSTERÅS Mönsterås bibliotekGröna byggnader30
NORRA DALARNAS FASTIGHETSBOLAG DragspelslundenGröna byggnader32
OLOFSTRÖM Vilbokens förskolaGröna byggnader46
REGION GOTLAND Nytt vattenverkVattenhantering220
REGION UPPSALA Almunge VårdcentralGröna byggnader46
RÄTTVIKS FASTIGHETER Mangeln 1Gröna byggnader45
SOLLEFTEÅ GuldlavbilderskolanGröna byggnader233
SOLLENTUNA ENERGI OCH MILJÖ Väsjöprojektet BAVattenhantering358
STRÖMSTADSBYGGEN Alvägen 4-18Gröna byggnader67
STRÖMSTADSBYGGEN Lillskogsv 9-17Gröna byggnader60
SÄFFLE KOMMUN SimhallGröna byggnader236
VADSTENA VA-projektVattenhantering140
VAGGERYD SKILLINGARYDS BOSTADS GästgivarenGröna byggnader80
VARBERG Maredsfors vattenkraftverkFörnybar energi50
VARBERG SolsidanFörnybar energi15
VARBERG Vindkraft Varberg EnergiFörnybar energi450
VINGÅKERS KOMMUN-FASTIGHETER Förskolan LokeGröna byggnader30
VINGÅKERS KOMMUN-FASTIGHETER SlottsskolanGröna byggnader198
VÅRGÅRDA Ny skolaGröna byggnader177
ÖRNSKÖLDSVIK Dricksvatten centralortenVattenhantering150
Totalt 3 844 mnkr

Per 9 oktober 2018 uppgick Kommuninvest portfölj av Gröna lån till totalt 209 projekt i 98 kommuner och landsting/regioner. Totalt hade 35,2 miljarder kronor beviljats, varav 22,8 miljarder kronor hade utbetalts.

Sveriges största emittent av gröna obligationer
För att finansiera de Gröna lånen utfärdar Kommuninvest gröna obligationer. Hittills har Kommuninvest emitterat totalt 17,5 miljarder kronor i fyra transaktioner, vilket gör Kommuninvest till Sveriges största emittent av gröna obligationer.

– Det är kommunsektorn som ser till att Parisavtalets mål nås, det är i kommunerna de stora miljöinvesteringarna görs. Att så många kommuner och landsting vill använda sig av grön finansiering när man utvecklar energieffektiva bostäder och skolor underlättar också omställningen till en mer hållbar finansmarknad, säger Kommuninvests VD Tomas Werngren.

FN-pris för grön finansieringsmodell
Under sitt ramverk för gröna obligationer lånefinansierar Kommuninvest svenska kommunala investeringsprojekt inom åtta områden, inklusive förnybar energi, energieffektivisering, gröna byggnader, kollektivtrafik, vattenhantering och avfallshantering. Kommuninvest förväntar sig en fortsatt ökning av den gröna utlåningen, och att kunna vara en frekvent emittent av gröna obligationer, i flera valutor.

Kommuninvests betydelse för att aggregera gröna upplåningsbehov och ge kommunala låntagare kostnadseffektiv tillgång till nationella och internationella kapitalmarknader har uppmärksammats av FN, Förenta nationerna, som 2017 tilldelade Kommuninvest sitt United Nations "Momentum for Change" Climate Solutions Award i samband med klimatkonferensen COP23 i Bonn, Tyskland.




Källa: Kommuninvest