Barnens tips blir säkrare skolväg i Molkom


2018-10-15

För två år sedan blev kommunen kontaktade av klass 1 A på Nyeds skola, som hade önskemål och idéer om en förbättrad trafiklösning. Snart är de verklighet. (Bilden är inte tagen i Molkom.)
Bild: Karlstads kommun
För två år sedan blev kommunen kontaktade av klass 1 A på Nyeds skola, som hade önskemål och idéer om en förbättrad trafiklösning. Snart är de verklighet. (Bilden är inte tagen i Molkom.)

Det ska bli enklare och säkrare att ta sig fram med cykel i Molkom. För två år sedan presenterade en skolklass vid Nyeds skola förslag på hur det skulle kunna gå till. Nu blir delar av förslagen verklighet när kommunen under hösten bygger nya gång- och cykelvägar och lägger ny asfalt.

Cykelnätet i Molkom fortsätter att byggas ut. Sedan 2015 har tre nya gång- och cykelbanor kommit till på Storgatan, Skolgatan och Stationsgatan. Under hösten byggs bland annat en helt ny gång- och cykelväg mellan Storgatan och Nyeds skola, i skolbacken och på delar av Tennisvägen breddas smala gångbanor för att bli gemensamma gång- och cykelbanor. Staden bygger ut enligt kommunens cykelplan men också där det finns utrymme i samband med asfaltering.

Förslag från skolklass
För två år sedan blev kommunen kontaktade av klass 1 A på Nyeds skola, som hade önskemål och idéer om en förbättrad trafiklösning.

– De bjöd in oss på en föreläsning där de presenterade ett ambitiöst projekt de gjort om trafik. Det är kul att flera av deras förslag nu kan förverkligas, berättar kommunens cykelsamordnare David Nordström.

Säker skolväg
Det var i samband med att klassen arbetade med globala mål för hållbar utveckling som de kom på idén att kontakta kommunen. Bland annat hade barnen önskemål om att göra den så kallade skolbacken till cykelväg och att få en säkrare skolväg från Storgatan, något som nu blir verklighet.

– Det är jätteroligt för barnen att få se att de har kunnat vara med och påverka och så blir det ju väldigt mycket lättare och säkrare att ta sig fram med cykel – både för barn och vuxna. Så det är vi väldigt glada för, säger Angelica Skog som är lärare på Nyeds skola.

Arbetet med gång- och cykelvägarna påbörjades vecka 38 och beräknas vara klart under hösten.


Källa: Karlstads kommun