Radonova lanserar ny produkt för säker radonmätning i mark


2018-11-01

För att mäta radonhalten placeras Radonovas nya detektor 85 cm ner i marken.
Bild: Radonova
För att mäta radonhalten placeras Radonovas nya detektor 85 cm ner i marken.

Radonova Laboratories lanserar en ny detektor som gör radonmätning i mark säkrare och enklare. Den nya produkten kan användas inför ny- och ombyggnation och ger snabba och tillförlitliga svar på vilken mängd radon som finns i den aktuella marken. Produkten omfattas till skillnad från andra vanligt förekommande markdetektorer av internationella jämförelsetester. Detektorn levereras i en radontät påse och tillhörande skyddspåse (Tyvek bag) som skyddar mot fukt, smuts och andra faktorer som kan påverka mätresultatet.

Detektorn måste inte skickas in för omedelbar analys utan kan under kortare perioder samlas in och förvaras hos återförsäljare. Det ger en rationell hantering och innebär att detektorer från flera olika mätningar kan skickas till analys samtidigt.

– Att mäta radon i mark är förhållandevis enkelt. Utmaningen ligger i att mäta på ett sätt som ger ett tillförlitligt svar. Det innebär dels att produkten i sig måste hålla en hög kvalitet och tåla de påfrestningar som mätning i mark medför. Dels bör man använda ett ackrediterat laboratorium som deltar i internationella tester. Det gör det möjligt att genomföra faktabaserade jämförelser med stora mängder referensdata, kommenterar Radonova Laboratories vd Karl Nilsson.

– Med lanseringen av den nya detektorn gör vi det enklare och säkrare än någonsin att mäta radon i marken. Oavsett vilken typ av byggnation det handlar om finns det ett stort värde i att ha full koll på radonfrågan. I vissa fall kräver dessutom kommunens byggnadsnämnd en undersökning av radonhalten inför beviljande av bygglov. Skulle en mätning visa att man bygger på så kallad högriskmark går det att bygga radonsäkert redan från början, kommenterar Oskar Boström, produktansvarig på Radonova Laboratories.

Kort om markradon
Uran och radium är de två grundämnen som bidrar till den nivå av radongas som återfinns i marken. Radongasen varierar mycket beroende på vilken marktyp som råder. Generellt kan man säga att halterna ofta är högre ju luftigare marksammansättningen är. Omvänt förhindrar en mer kompakt sammansättning att radonet sprider sig i marken.

Kort om detektorn

Rekommendationen är att mäta med minst tre stycken detektorer per husyta upp till 100 m² där huset eller byggnationen ska stå, därefter är rekommendationen att mäta med minst en extra detektor per 50 m².




Källa: Radonova