Kvarteret Pilgrimen i Växjö tilldelas byggnadspris


2018-11-05

Pilgrimen med utsikt från Vattentornet.
Bild: Anders Bergön för OBOS Kärnhem
Pilgrimen med utsikt från Vattentornet.

Växjöbostäders, OBOS Kärnhems och Skanskas gemensamma bostadsprojektet Pilgrimen på södra stationsområdet har tilldelats Växjö kommuns Byggnadspris 2018. Priset, som delats ut sedan 1990, ges till ett projekt med god arkitektur som är anpassat till platsen.

Bostadsområdet Pilgrimen ligger centralt på södra stationsområdet i Växjö, intill World Trade Center, och erbjuder blandade upplåtelseformer. Här finns både stora och små lägenheter samt bostadsrätter och hyreslägenheter. Kvarteret har inte mindre än tre byggherrar i Växjobostäder, Skanska och OBOS Kärnhem.

 Vi är såklart oerhört stolta över att bli tilldelade Växjö kommuns Byggnadspris. Vi har tillsammans lyckats skapa en helhet som känns genomtänkt. Pilgrimen är ett bra exempel på en väl fungerande stadsplanering, säger Carina Herbertsson, projektchef på Växjöbostäder.

LBE Arkitekter har ritat hela kvarteret som består av 155 lägenheter i flerbostadshus, fyra till åtta våningar höga. Växjöbostäder har 54 hyreslägenheter från 1 rok till 4 rok. OBOS Kärnhem och Skanska har byggt totalt 101 bostadsrätter.

– Projektet Pilgrimen är ett bra exempel på hur vi har lyckats med att bygga hållbart i nära samverkan med samarbetspartners, kommunen och entreprenörer, säger Hans-Fredrik Helldahl, Distriktschef på Skanska Hus Kronoberg.

Den gemensamma innergården består av gräsmattor, blommor och pergolor med plats för lek och umgänge. Mot Södra Järnvägsgatan bevaras den lummiga växtligheten och här anlägger Växjö kommun en vacker park som skärmar av mot trafiken.

– Den enhetliga och samtidigt spännande fasaden med olika material och färger skapar ett trevligt välkomnade till Växjö. Vi är stolta och glada över vårt bidrag till Växjös stadsbild, säger Malin Svensson, VD för OBOS Kärnhem.

Enligt VD Maria Säterdal har Pilgrimen också varit ett välkommet bidrag till bostadsbristens Växjö:
– Pilgrimen är ett tacksamt tillskott av hyresrätter i Växjö. Området bidrar också till Växjöbostäders diversifierade bestånd och vi säkerställer att vi har något för alla. Det har inte minst märkts på intresset för lägenheterna.

Byggnadspriset delas ut varje år av byggnadsnämnden till en byggherre för ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen. Nominerade 2018 var även Region Kronobergs nya parkeringshus och OBOS Kärnhems projekt Brf Vattentornet.


Juryns motivering till nomineringen av Pilgrimen 2-4:
”För fint samspel och väl bearbetade möten med offentliga ytor, torg, park och gata. Skala, material och rytm som vi igen som stadens. En gårdsmiljö i, för Växjö ny, tät och hög skala, intensiv men ändå lugn, solig och vänlig med lummig park intill. Vackra entrépartier, murade fasadpartier och putskulörer anpassade till sin omgivning. Varierande inbjudande arkitektur som väl integrerats i en kuperad och känslig stadsmiljö.”

Fakta:
Fastigheterna Pilgrimen 2-4 består totalt av 155 lägenheter på södra stationsområdet i Växjö. Kvarteret består av blandade upplåtelseformer. Växjöbostäder äger och förvaltar 54 lägenheter.

Fastighetsutvecklare: Växjöbostäder, Skanska Nya Hem och OBOS Kärnhem
Arkitekt: LBE arkitekt Växjö
Entreprenör: Värends entreprenad och Skanska
Källa: Växjöbostäder