Trelleborg växer mot havet


2018-11-09

Västra Sjöstaden, Trelleborg.
Bild: Ramboll
Västra Sjöstaden, Trelleborg.

Trelleborg växer och bygger en helt ny stadsdel vid havet. Ramboll har tillsammans med EGA Erik Guidice Architects vunnit det strategiska uppdraget med att planera och utforma den nya stadsdelen.

– Trelleborg är en kuststad men saknar en tydlig länk till havet eftersom hamnen ligger i centrum. Västra Sjöstaden är ett av kommunens viktigaste stadsplaneringsprojekt där stad äntligen ska få möta vatten i en stadsdel med plats för mer än 1 000 invånare. Vårt uppdrag handlar om att skapa förutsättningar för ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle där människor kan leva ett gott liv, säger Stina Pettersson, samhällsplanerare på Ramboll.

Uppdraget innebär bland annat att ta fram en strukturplan för Västra Sjöstaden. Konstellationen Ramboll och Erik Giudice Architects vann med ett koncept som enligt kommunens motivering andas både nutid och framtid och där fokus ligger på invånarnas vardagsliv med de allmänna rummen i fokus.

– De framhöll att vi kunde visa stor kunskap om den komplexitet den innebär att arbeta med planeringsarbeten i en kommunal organisation och att vi förstått vikten av ett nära samarbete med beställaren, säger Stina Pettersson.

Det talas ofta om hur ett attraktivt vardagsliv ser ut i arkitektur och stadsmiljö, men det är inte så vanligt att det manifesteras i fysisk form och design i de allmänna rummen. Enligt Gustav Magnusson på EGA handlar det om att känna in vilka invånarna är och få dem känna igen sig själva i manifestationen av staden.

– Den fysiska strukturen tas fram utifrån konceptet La ville quotidienne – det lilla vardagslivets storslagenhet. Vi låter det vardagliga ta plats genom att göra platser som busshållplatsen, mataffären, skolor, arbetsplatser, hem och ställen där vi träffar vänner och familj till symbolmiljöer. Istället för att bygga världens största konserthus bygger vi världens bästa vardagsliv, säger Gustav Magnusson.

Ramboll och EGA Erik Giudice Architects har tidigare samarbetat i projekt vid havsfronter i bland annat Göteborg, Varberg och Malmö.

– Vårt samarbete är speciellt och våra tidigare gemensamma projekt har skapat personliga relationer mellan företagen med kompletterande kompetenser. Ramboll är ett stort företag med många kompetenser och EGA Erik Giudice Architects är ett snabbt presterande företag specialiserat på arkitektur och stadsplanering, fortsätter Gustav Magnusson.

Ramboll har även fått i uppdrag att utreda markmiljö och geoteknik inom Sjöstaden och Västra Sjöstaden. 




Källa: Ramboll