Experimentboende för studenter i ny trähybrid på Chalmers


2018-11-13

Bild: Bornstein Lyckefors Arkitekter AB

Bild: Bornstein Lyckefors Arkitekter AB

Göteborgsarkitekterna Bornstein Lyckefors har i samarbete med hustillverkaren Space M2 skapat nya lägenheter åt Chalmers Studentbostäder på Gibraltargatan i Göteborg.

Gibraltar Guesthouse är en trähybridbyggnad som kombinerar olika träbyggnadstekniker. Industriellt tillverkade trävolymelement kombineras med en stomme av limträ och fasader utformade som tredimensionella facetter.

– Vinsterna med att kombinera olika träbyggnadstekniker är flera, säger Johan Olsson, ansvarig arkitekt på Bornstein Lyckefors. Bygget blir effektivt eftersom mycket av det sker på fabrik och resurser frigörs därmed till att skapa arkitektur med ambitioner. Trä är dessutom återvinningsbart och det mest hållbara byggnadsmaterialet vi har i dagens byggande, menar Johan.

– En viktig del i det nya boendet är den mötesplats som studenterna delar på, ett gemensamt helt uppglasat utrymme i sex våningar där de kan hänga, tvätta sina kläder, plugga och förfesta. Vi kallar det för den ”sociala hyllan” och är ett viktigt komplement till de effektivt planerade studentbostäderna, menar Viktor Stansvik, handläggande arkitekt på Bornstein Lyckefors.

– Vi ville bort från standardvalen med vita väggar och tak. Det möjliggjordes genom den kontrollerade produktionstekniken. Lägenheterna har utformats med omsorg, där köken är specialritade och färgskalan på såväl kök och förvaringsmöbler samt golv, väggar och tak går i olika varmgråa nyanser, fortsätter Viktor.

Space M2 har sedan 2014 byggt industriellt tillverkade flerbostadshus som kombinerar hantverkskunskap inom trä med tidseffektiv produktionsteknik. Genom att bryta ner kostnaderna för tillverkningen och undvika att arbeta med flera underentreprenörer, skapas ett ekonomiskt utrymme att satsa på arkitekturen.

– Vi har haft ett väldigt fint samarbete med beställaren Chalmers Studentbostäder och Bornstein Lyckefors. Tillsammans har vi arbetat utifrån förutsättningarna för industriellt byggande med målsättningen att skapa en ekologiskt hållbar, kostnadseffektiv arkitektur med höga ambitioner, menar Christian Olsson, projektansvarig på Space M2.

Projektet, som genomförs av Chalmers Studentbostäder, kommer att innebära 100 nya bostäder i 6 våningar.

Inflyttning är planerad hösten 2019.




Källa: Bornstein Lyckefors Arkitekter AB