Skanska investerar cirka 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate i Göteborg


2018-11-16

Skanskas Citygate, vy från Fabriksgatan.
Bild: Henning Larsen Architects
Skanskas Citygate, vy från Fabriksgatan.

Flygbild över Skanskas Citygate.
Bild: Henning Larsen Architects
Flygbild över Skanskas Citygate.

Skanska investerar cirka 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate i Göteborg. Byggkontraktet är värt cirka SEK 1,5 miljarder, vilket inkluderas i orderingången för Sverige för det fjärde kvartalet 2018.

Kontorshuset kommer att bli 36 våningar högt, motsvarande 144 meter, och får en total uthyrningsbar yta om cirka 42 000 kvadratmeter. Utsikten blir unik och fastigheten kommer att kunna skådas från stora delar av Göteborg. Projektet tar ett omfattande socialt ansvar för att motverka utanförskap och främja sysselsättning. Hållbarhetsplaner har arbetats fram och aktiviteter är redan i full gång där samarbeten med skolor, läxhjälp och mentorskap är några. Det ska ge en märkbar positiv kraft i samhället där Skanska bygger och utvecklar i staden.

– Gårda har potential att utvecklas ytterligare och med Citygate bidrar vi till att stärka området. Vi fokuserar bland annat på framtida digitala möjligheter, vilket skapar nya former av mötesplatser i husets publika delar och kommer att bidra till liv i huset och i Gårda i stort, säger Micko Pettersson, vd, Skanska Fastigheter Göteborg.

Kontorshuset ska WELL-certifieras. WELL är baserat på medicinsk och vetenskaplig forskning och utgår ifrån hur den byggda miljön påverkar oss människor. Därtill ska byggnaden miljöcertifieras enligt LEED (Leadership in Energy & Environmental Design).

– Vi är stolta och glada över att detta byggprojekt som vi varit med att utveckla under ett par års tid nu kommer igång. Det är glädjande att få bidra till utvecklingen av Göteborg och skapa detta spännande kontorsprojekt och landmärke med en konstruktion i framkant, säger Per-Anders Ericsson, Regionchef, Skanska Hus Göteborg.

Citygate har utvecklas tillsammans med den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects och kommer att bli Nordens högsta kontorshus. Projektet påbörjas i december i år och ska vara färdigställt i mars 2022.

Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Norden, med verksamhet inom husbyggnation och infrastrukturbyggande i Sverige, Norge och Finland samt utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader. Kommersiell fastighetsutveckling sker även i Danmark. Skanska erbjuder också tjänster inom offentlig-privat samverkan. Skanska omsatte cirka 65 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade drygt 15 000 anställda under 2017.




Källa: Skanska