Nya biobaserade lösningar för fossilfri lim och färg


2018-11-27

Restprodukter från skogsindustrin kan bidra till att göra framtidens lim och färg fossilfria.
Bild: RISE
Restprodukter från skogsindustrin kan bidra till att göra framtidens lim och färg fossilfria.

Konceptförskolan Grönskan som Hoppet arkitektoniskt kommer att utgå ifrån.
Bild: Liljewall arkitekter
Konceptförskolan Grönskan som Hoppet arkitektoniskt kommer att utgå ifrån.

Dagens lim- och färgprodukter är till stor del baserade på komponenter med fossilt ursprung. I projektet som heter just ”Lim och färg” är syftet att ersätta fossila komponenter med biobaserade lösningar. Projektet ingår i Vinnovas satsning Utmaningsdriven Innovation och koordineras av RISE Processum. Genom att basera fler beståndsdelar på skogliga råvaror, kan framtidens lim och färg bli fossilfria.

– Det är en utmaning att utveckla kostnadseffektiva biobaserade lim- och färgkomponenter, som fungerar i befintliga produktionssystem, säger Kristina Wickholm på RISE Processum, projektledare för Lim och färg. Vårt mål i projektet är att ta fram realiserbara lösningar för fossilfria färger och limmer baserat på skogsråvara. Det här projektet känns speciellt spännande eftersom vi förutom forsknings- och industripartners också har projektdeltagare relaterade till byggande och lokalägande.

En intressent i projektet är Göteborgs Stad, som vill bygga en helt fossilfri förskola – Hoppet – som ska vara klar 2021.

 – Vi ser ett stort behov i byggbranschen att få fram färger och limmer som är biobaserade och samtidigt har samma kvalitet som dagens produkter, säger Maria Perzon på Bengt Dahlgren, projektledare miljö för Hoppet och deltagare i ”Lim och färg”.

Lokalförvaltningen i Göteborgs stad skall till 2021 bygga västvärldens första fossilfria förskola och då behöver alla byggprodukter och processer ställas om till fossilfritt och ha en minimerad klimatpåverkan.

Vinnovas program Utmaningsdriven Innovation, UDI, är ett trestegsprogram med betoning på att projekten ska utforska, utveckla och genomföra nytänkande lösningar som bidrar till hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

– Vi befinner oss just nu i det inledande steget och vi har byggt ett starkt konsortium, säger Kristina Wickholm. En omvärldsanalys kommer att göras liksom preliminär utvärdering utifrån teknisk, ekonomisk och miljömässig potential samt möjlighet till implementering.

Baserat på utkomsten i det första steget av programmet finns det möjlighet till att ta projektet vidare till nästa steg.

– Får vi fortsatt finansiering vill vi i projektet ta fram, komponenter och processer för framtidens biobaserade lim och färg baserade på skogsråvara. För största möjliga miljöeffekt siktar vi på komponenter som kan ersätta fossilbaserade med konkurrenskraftiga biobaserade och där bytet får stor miljöeffekt. Det skulle exempelvis kännas fantastiskt roligt och spännande att utveckla fossilfri färg för att måla den kommande fossilfria förskolan med, avslutar Kristina Wickholm

I projektets första del ingår Chalmers Industriteknik, Johanneberg Science Park, Västsvenska Kemi- och Materialklustret, RISE Processum, RISE och Umeå universitet, industripartners som AkzoNobel, Holmen, Perstorp, SEKAB och Södra samt Bengt Dahlgren AB, Göteborgs Stad Lokalförvaltningen och Riksbyggen.




Källa: RISE